Báránytánc és futófesztivál Ceglédbercelen

1420

Párhuzamosan két fesztivált is tartottak a hétvégén Ceglédbercelen. A már évtizedek óta honos báránytánc mellett idén futóversenyre is várták az érdeklődőket. Sokan futócipőt húztak, több mint százan regisztráltak fiatalok és idősebbek egyaránt.

A sváb hagyományokon alapuló báránytánc mellett idén megrendezték az első futófesztivált is Ceglédbercelen. A jelentkezők 5 és 10 km-es távokban mérették meg magukat. A versenyre majd 150-en jelentkeztek.

MÁNYOKI ÁDÁM, szervező: ,,A futófesztiválnak nem az a lényege, hogy ki lesz az első, hanem az, hogy teljesítsék ezt a távot és a saját határaikat túllépjék.”

A szervezők célja az volt, hogy megmutassák a sport értékeit és színt vigyenek a falu életébe.

VÁRHEGYI RUDOLF, szervező: ,,Mind a ketten sportolunk és szerettünk volna valamit tenni a faluért, hogy megmozdítsuk őket. Ugyanis nem igazán van ilyen rendezvény sem a környéken, sem a faluban. Egy alkalommal Ádámmal beszélgettünk, hogy mit csináljunk.”

Mint minden sporttevékenység előtt a bemelegítés itt is nagy hangsúlyt kapott, melyet Lőrincz Tamás, olimpiai ezüstérmes birkózó vezényelt le. Miután mindenki rendesen átmozgatta magát, elrajtoltak a futók. A futófesztivál mellett pedig a több mint 10 éve honos báránytáncot is megtartották. Egy, a két világháború közötti német hagyományt elevenítettek fel a berceli fiatalok.

POLÓNYI PÉTER, elnök, Ceglédberceli Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesület: ,,A lényege az volt, hogy a báránytáncot rendező fiatal fiúk és lányok egy kocsma udvarán májusfát állítottak, amire mindenféle színes szalagot, sörösüveget, pereceket és egyéb díszeket tettek. Aki elég bátor és ügyes volt az felmászhatott az egyébként zsírral megkent fa oldalán.”

A májusfa tövében a bárányt kezükben tartó legényeket körbetáncolták. Ezzel pedig kezdetét vette a nyár eleji mulatság. A rendezvényen főzőverseny is volt, a bográcsokban pörkölt rotyogott. A legfinomabb ételt elkészítő csapatok értékes ajándékokat kaptak.