Benedek Péterre emlékeztek

1240

Benedek Péter parasztfestőre emlékeztek születésének 128. évfordulóján. A Cegléden elhunyt autodidakta művész a Selyem utcában lakott utoljára. Emlékét a ház falán emléktábla őrzi. A város vezetése, a helyi művészeti élet képviselői és a Tetz iskola diákjai itt tisztelegnek minden évben a hányatott sorsú alkotó emléke előtt.

A Selyem utcai ház falán 1998 óta látható az emléktábla. Benedek Péter öregkorában az udvarban egy melléképületben lakott haláláig. Itt tartják a megemlékezéseket,  amelyen idén a város alpolgármestere mondott beszéde.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Azt mondják, hogy akiket szeret Isten, azt kipróbálja. Benedek Pétert pedig kipróbálta, hiszen az élet volt befogva az eke elé, ami Péter bácsi arcán a barázdákat mélyen szántotta. Az élet,  ami nem kímélte. Pedig grófok vásárolták képeit, mégis kosztért kellett napszámban dolgoznia, a nagycsaládos, falusi, nincstelenek támogatására létrehozott házban volt kénytelen meghúzni magát és sokszor csak a talajvíz volt vendége.’

Benedek Péter csendes, félszeg ember volt, mély alázattal a festészet iránt, pedig az utolsó időkben kénytelen volt elviselni még azt is, hogy beleszóltak festményeibe. Akadtak megrendelők, akik átfestették vele az elkészült képet. Kevés helyen becsülték meg, halálát követően pedig mi itt Cegléden még mindig adósai vagyunk – fogalmazott Hegedűs Ágota. Benedek Péter Uszodon emlékházat kapott és a helyi iskola is az ő nevét vette fel.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Mi pedig még mindig csak a róla elnevezett rajzkör lelkes művészeinek munkáit csodálhatjuk és itt egykori lakhelyénél emlékezhetünk és idézzük fel őt. Az életet, amely az arcán a barázdákat mélyen szántotta.”

Ha majd azokon a napokon is eszünkbe jut Benedek Péter, amikor nem az emlékezésé, hanem a tetteké a főszerep, akkor teszünk egy nagy lépést afelé, hogy méltó emléket állítsunk a művésznek – fogalmazott az alpolgármester. Az ünnepi műsort követően a megemlékezést szervező Tetz iskola vezetői, a város vezetése és a Benedek Péter rajzkör képviselője helyezték el az emlékezés virágait. De az emlékezők a Tetz iskola növendékeinek alkotásaiból nyílt kiállítást is megtekinthették.