Beszélgetés Gróf Nádasdy Borbálával

907

Az életében bekövetkezett nehézségekről, az emigrációról és a tapasztalatai által megírt könyveiről beszélt Gróf Nádasdy Borbála. A történelmi Nádasdy család tagja a Magyar Arisztokraták című rendezvénysorozat első vendége volt. A Városháza Díszterme szinte teljesen megtelt.

Nagy örömmel és jó érzéssel érkezett Ceglédre Gróf Nádasdy Borbála. A történelmi Nádasdy család tagja még nem járt városunkban.

GRÓF NÁDASDY BORBÁLA: ,,Rögtön megnéztem, hogy hol van Cegléd, hogy mik a hírességek itt, láttam, hogy történelmi város és én ugye járom az országot, meghívnak ide-oda. Megyek is, mert mindenhová szívesen megyek és Cegléd az tényleg ismeretlen volt, mert itt még nem jártam. Nem csak könyvbemutatón, hanem amúgy sem.”

A grófnő életében számtalan nehézségen ment keresztül, de sosem adta fel. Nádasdy Borbála úgy fogalmazott a megpróbáltatások embert faragtak belőle és azokból is, akik átélték még rajta kívül.

GRÓF NÁDASDY BORBÁLA: ,,Nem vagyok egyedül, nagyon sokan vagyunk. Nekem nem annyira miattam voltak nehéz idők, hanem a szüleim miatt, mert ők úgy mentek el majdnem, hogy itt nem volt remény ebben az országban, mert volt honvágy is és így nehéz volt nekik. Mindig mondom, hogy nem a vagyon elvesztése volt a nehéz, hanem az, hogy a család szétesett. Nővérem Kanadában él, én Franciaországban éltem, most hazaköltöztem.”

A legnagyobb öröm az lenne, ha újra egyesíthetnék a családot – mint mondta. Annak ellenére, hogy életét a birtokfosztás, a társadalmi megbélyegzés, a megaláztatás és az emigráció jellemezte életszeretetének és kitartásának köszönhetően fel tudott állni a mélységből is.

GRÓF NÁDASDY BORBÁLA: ,,Az ember el van kicsit kenődve néha, vagy szomorú és honvágya van, akkor elővesz egy magyar írót, költőt és abba belemélyed. Valahogy akkor elmúlik az az idő, amikor az ember nincs jól, nekem ez nagyon sokat segített és most is az, hogy 60 év külföldi lét után még így beszélek magyarul azért az egy fontos dolog.”

A grófnő a Magyar Arisztokraták elnevezésű rendezvénysorozat első vendége volt. Nagy volt az érdeklődés a program iránt, hiszen a Városháza Díszterme szinte teljesen megtelt.