Börtönben született a baba

738

A Tököli rabkórházban megszülte gyermekét az a ceglédi nő, aki korábban gyermeke bántalmazása miatt került börtönbe. A büntetés végrehajtási intézet szóvivője a konkrét ügyről nem nyilatkozhatott, de az ilyenkor alkalmazott szabályokból az derül ki,  az anyától elveszik a gyermeket. Szakképzett személyzet fogja ellátni a kicsit a tököli kórházban.

Ha várandós nő kerül be a büntetés-végrehajtási intézetbe, akkor őt a bv központi kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán helyezik el. Ez a létesítmény Tökölön van – mondta el az ilyenkor alkalmazott szabályokról a Büntetés-Végrehajtási Parancsnokság szóvivője.

OROSZ ZOLTÁN bv. őrnagy, szóvivő BvOP: „Amennyiben a terhesség alatt semmi gond nem merül fel, nincs semmilyen komplikáció, akkor a 35. terhességi héttől kerülnek felvételre ide. A szülést követően – ha nincs tiltás, főleg bírósági tiltás, akkor az anya és gyermeke a kecskeméti anya-gyermek körletre kerülnek és a gyermekek 1 éves koráig lehetnek ott. Általában ha a várandós nő kiskorú sérelmére követett el korábban valamilyen bűncselekményt, akkor a szülést követően elveszik az újszülöttet a fogvatartottól.”

Ezekben az esetekben a gyermek igénye szerint, de általában 3 óránként  az anya megetetheti a babát, de szigorú felügyelet mellett. A szükséges teendőket szakápolók végzik, az anya csak nézheti, nem avatkozhat közbe.

OROSZ ZOLTÁN bv. őrnagy, szóvivő BvOP: „Ilyen esetekben – tehát hogyha valaki kiskorú sérelmére követett el bűncselekményt, akkor a gyermek születését követően a csecsemőt vagy családnak adják ki, ha van olyan hozzátartozó, aki vállalja a felnevelését. Ha nincs ilyen, akkor a gyámhivatal által nevelőszülőkhöz kerül illetve harmadik lehetőség, hogy csecsemőotthonba kerül a gyermek. Ha kiskorú sérelmére követte el a bűncselekményt, akkor a jogkör gyakorlója vagy a gyámhivatal rendelkezik az eltiltásról.”

Bizonyos esetekben arról is rendelkezhetnek, hogy másik gyermekét vagy gyermekeit is elveszik az anyától. Információink szerint a ceglédi anya gyermeke fiú és egészséges. Lapinformációk szerint nevelését édesapja vállalja.