Borversenyt tartottak Ceglédbercelen

1030

Több, mint hatvan borkedvelő kóstolta a körzeti borversenyre nevezett nedűket. A megmérettetést minden évben megtartják, a zsűri és a közönség ugyanazon a napon mondhat véleményt. A pénteki eseményre 83 bort neveztek. Hogy melyek lesznek a nyertesek, a borrendi bálon derül ki.

Idén is Ceglédbercel adott helyet a Cegléd-Monor-Jászsági körzeti borversenynek. Összesen 82 bort neveztek be a versenyre. A zsűri 42 fehérbort, 17 rozét, 22 vörösbort és egy gyümölcsbort kóstolt.

KISS ATTILA, elnök-nagymester, Unghváry László Borrend: ,,Igazából azok a borok jöhetnek ide, akik már a helyi, kisebb borversenyeken kiemelkedő helyet értek el. Jelen pillanatban már nem Cegléd-Monor-Jászsági körzet a neve a mi régiónknak, de mi tartjuk magunkat ehhez itt Jászberénytől Kókáig, Monorierdő, Bénye, Tápiószentmárton, Cegléd, Ceglédbercelről érkeztek borok. Kettő zsűri bírálja a borokat, a térség kiemelkedő szakembereit hívtuk el.”

A borrend elnöke kiért a viszontagságos téli időjárásra is. Kiss Attila úgy fogalmazott: akinek a szőlője tavaly nem szenvedett gombabetegségtől biztonsággal túlélhette ezt a hideget is.

KISS ATTILA, elnök-nagymester, Unghváry László Borrend: ,,Nagyon sok rügyvizsgálatot végeztek kollégák, hiszen az európai szőlők, amiket mi termesztünk térségünkben mínusz 15 fokig egy jól fejlett, egészséges szőlő minden további nélkül, minden porcikája kibírja. Mínusz 15 és 20 fok között a főrügyek károsodhatnak már, 20 fok felett pedig vesszők, 27 fok alatt a törzsek is károsodhatnak. Itt igazából olyan mínusz 17-19 fok volt a leghidegebb időszak.”

A körzeti borversenyre nevezett borokat egyébként a közönség is megkóstolhatta és pontozhatta.

MEGYERI JÓZSEF, borász: ,,Amennyiben még erőtök van, próbáljatok a 38-40. borra is odafigyelni, mert a termelő megérdemli. Jól osszátok be az erőtöket, mert 42 bort kell mindkét oldalt bírálni.”

Hogy mely termelők, mely borok nyerik majd a versenyt, a február 25-ei borrendi bálon kiderül.