Ceglédieket is díjaztak Pest Megye Napján

1735

Cegléd városa és ceglédi sportoló is díjat vehetett át a ma megtartott megyenapi ünnepségen. A város a Kulturált Települési Környezet Díjat, Lőrincz Viktor pedig a Testnevelési és Sport Díjat vehette át. A rangos eseményen minden évben a legkiemelkedőbb szakembereket köszöntik a kultúra, a sport és a gazdasági élet területéről.

A mai Pest megye jogelődje Pest-Pilis-Solt vármegye 1659. december 4-én jött létre. Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése az évfordulót megyenappá nyilvánította. Ilyenkor adják át a legrangosabb megyei kitüntetéseket.  Az ide ünnepséget T. Mészáros András, Érd polgármestere nyitotta meg. Elmondta, hogy a megyenapi díjazottak hozzájárulnak Pest megye identitásának erősítéséhez. Munkájuk, teljesítményük példamutató mindenki számára.  és ettől különleges ez a nap, ahol a 187 település kiválóságai találkoznak.  A Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó István pedig úgy fogalmazott: Megtisztelő és felemelő, hogy együtt a közösség;  hogy itt vannak azok a Pest megyei emberek, akik hivatásukban, vagy a közösségért vállalt feladataikban példát mutattak mindannyiunk számára.

SZABÓ ISTVÁN elnök Pest Megye Közgyűlése: „Pest megye történelme Pest megye története ezer évnél is hosszabb. 30 nemzedék írta ezt a történetet, és mi méltán lehetünk büszkék rá.  Nem csak azért, mert itt volt a szent királyok székhelye és az Árpádok nemzettségének ősi birtoka, hanem azért is, mert Pest megye közössége szabadon vállalta a felelősséget. Olyan kiváltságokkal bírt, amivel más megyék nem; és mégis, ennek ellenére – vagy tán éppen ezért – erős pillére volt a Szent Korona országainak.”

Területe és elnevezése számos alkalommal megváltozott, de szerepe és jelentősége soha. Ezer és ezer ember építette azt az országot, s benne a megyét – hangsúlyozta Szabó István.

SZABÓ ISTVÁN elnök Pest Megye Közgyűlése: „Ünnepeljük együtt a mai napon az újrakezdést és az építők örökségét. Ünnepeljük mindazt, ami lehetőséget adott nekünk arra, hogy olyan tervet álmodjunk, amire szüleink még gondolni sem mertek.  Ünnepeljünk – és közben mondjuk el mindenkinek, hogy az örökség sziklaszilárd alap, amire építhetünk. De építeni nekünk kell. Nekünk, itt élő embereknek. Újra és újra – minden egyes nap – mert a szabadságnak ára van, és ez az ár a cselekvés felelőssége.”

Az ünnepi beszéd után adták át az elismeréseket. Pest Megye Közgyűlése Testnevelési és Sport Díjat adományozott Lőrincz Viktor részére, sportolóként és a sportolók közösségének aktív, elhivatott tagjaként elért sikereiért. A Kulturált Települési Környezet Díjat pedig Cegléd Város Önkormányzata érdemelte ki – sok más mellett –  a városközpont megújításáért és a Fürdő környezetének fejlesztéséért. Az Év Gazdálkodója Díjat Sebők Mihály törteli juhtenyésztő vehette át. A közgyűlés a Pest Megyéért Emlékérmet pedig dr. Losó Józsefnek adta át, a Pest megyei ipar, az innováció és az emberek egészsége érdekében tett erőfeszítései elismeréseként. De az ünnepségen adták át a közgyűlés legnagyobb elismerését is. Pest Megye díszpolgára lett Cseh László olimpiai ezüstérmes úszó. De műsor is érkezett Ceglédről. Szebeni Szilvia énekét is hallhatták az ünneplők és díjazottak.