Csodakert a város szélén

1322

Többszáz fajta íriszből álló kert található a Budai út egyik utcájában. A kert tulajdonosa Mellár József, aki pusztán a virág szeretete miatt gondozza és bővíti folyamatosan a kertet, ahová egyre több érdeklődő is érkezik, hogy megcsodálja a rengeteg szép növényt.

Nem hivatalos botanikus kert, mégis egyre több vendég érkezik hétről hétre Mellár József kertjébe. Egyre többfelé megy híre ugyanis, hogy az egyik legigénytelenebb mégis az egyik legszebb virágból látható itt többszáz fajta.

MELLÁR JÓZSEF: „Éve óta, sőt évtizedek óta kedvenc virágom. Nem csak a szépsége miatt, hanem azért is, mert nem valami igényes növény, hanem könnyű gondozni. Azt is mondhatnám, hogy szívós, szinte kiirthatatlan. Szinte bármikor, bárhol, bárkinél megterem.”

A kertet elnézve azt gondolhatná bárki, tudni sem lehet mennyi virág van itt. Azonban lehet tudni, hiszen komoly nyilvántartást is vezet a kert tulajdonosa.

MELLÁR JÓZSEF: „Van egy nyilvántartásom, 258 fajta van olyan, amely fajtaazonos, neve is van. Ezek főleg nyírszőlősről származnak egy gyűjtőtől. Egyébként az eredetüket tekintve nagy részük amerikai hibrid.”

Ezen felül még 100 további fajta is van a kertben,  kezdve a törpéktől egészen a magas úgynevezett ikervirágú íriszekig.  Aki ellátogat a kertbe, nem csak gyönyörködhet a virágban, de Mellár József szívesen mesél arról is, mire hasznosítható ez a különlegesen szép virág. Hiszen ez a növény nem csak a kerteket díszíti, illóolaját parfümökhöz és felhasználják.