Egy helyszín két alkotó – kiállítás a Ceglédi Galériában

1741

Ercsei Lenke keramikus agyagszobraiból és idősebb Rónai Mátyásné naiv festményeiből nyílt kiállítás a Ceglédi Galériában. Az alkotókat Rónai Pjéczka Mátyás rajztanár, festő és Kozma Attiláné galéria vezető méltatta. A tárlat április 20-ig tekinthető meg.

Rőzsehordó asszony, fateknőben kenyeret dagasztó anya, pásztorok, táncoló párok, favágás és lekvár főzés – Ercsei Lenke agyagszobrai falusi emlékeit elevenítik meg.

KOZMA ATTILÁNÉ, galéria vezető: ,,Lenyűgözve az a letisztult kifejezésmód, az a mély érzelmeket hordozó megfogalmazás, mellyel a népi élet egy-egy már elfeledett tevékenységét idézi fel. Néhány nappal ezelőtt volt szerencsém hosszú időt Lenkével tölteni, akit gyermekkoráról kérdezve emlékei szélsebesen röpítettek át a Hargita hágóin, a távoli Tarcsa falvára – így mesélt.”

Ercsei Lenke 14 éves koráig élt ott, aztán Vásárhelyre járt iskolába. Aranyműves lett és 34 évet dolgozott a szakmájában. Miután nyugdíjba ment gyakran érezte magát tétlennek és eszébe jutott egykor milyen jót játszottak gyermekként az agyaggal.

KOZMA ATTILÁNÉ, galéria vezető: ,,Először csináltam egy kicsi kutyát, aztán egy emberformát és egyre jobban megtetszett nekem. Lassan belejöttem, közben Ceglédre költöztem gyermekeimmel és az alkotómunkát itt is folytattam. Csurgai Ferenc szobrászművész tanácsára elkezdtem járni a Benedek Péter rajzkörbe, melynek mai napig a tagja vagyok. Az ott tanultak segítenek a figuráim tökéletesítésében.”

Ercsei Lenke így emlékezett vissza gyerekkorára.

ERCSEI LENKE: ,,Eljöttem, de nem egészen valami ott maradt belőlem és az nagyon hiányzik nekem. Egy parazsat, amit magamban hoztam néha lángra lobbant. Kioltani nem lehet csak ha újra hazamegyek. Az anyánkat elvesztettük, árva székelyek lettünk. Árvaságban megszenvedtünk, mert a mostohánk nyelvét nem értettük.”

A tárlaton idősebb Rónai Mátyásné naiv festményeit is bemutatták. A naiv festészet azt jelenti, hogy az alkotó nem tanulja a szakmát, hanem magától sajátítja el. A festőt és alkotásait fia, Rónai Pjéczka Mátyás méltatta.

RÓNAI PJÉCZKA MÁTYÁS, rajztanár: ,,A házak eléggé száraz témák, de pontosan azért csinálta ezt, hogy megmutassa milyen körülmények között élt régen. Aztán amikor rájött régen, hogy a házon kívül is tud, akkor jöttek a történések, amelyek segítették a meséjének a megértését.”

Rónai Mátyásné képeinek több tucatnyi alakja egy-egy falusi eseményt mutat be, élénk színeivel pedig ezek különleges hangulatát is érzékelteti. A kiállítás április 20-ig tekinthető meg.