Együnk minél több mézet!

1903

A méhészek munkájával ismerkedhettek ma a Várkonyi Iskola diákjai. Az egyik ötödikes osztályt látta vendégül Máté Tamás, méhész. Az élvezetes órán a gyerekek közvetlen közelről megnézhették és meg is foghatták a méhészek eszközeit. A szakma népszerűsítésén túl a méz megszerettetése is cél, hiszen a magyarok még mindig sereghajtók Európában a mézfogyasztás terén.

Izgatottan érkeztek a Várkonyi Iskola ötödikes diákjai ma délelőtt Máté Tamás, Várkonyi utcai méhészetéhez. A szakember a különleges órán elmondta a gyerekeknek hogyan kerül méz a kaptárba. A diákok nagyon élvezték a bemutatót. Máté Tamás korábban óvodásoknak is tartott előadást, de mint mondta: nagyon szívesen látja a nagyobb gyerekeket is.

MÁTÉ TAMÁS, méhész: Szemléltetni tudom, hogy a méz kinyerése a lépekből, a mézelvétel a méhektől hogyan történik. A folyékony arany csurgása látható majd a pörgetőkből, hátha valaki kedvet kap ehhez a szép szakmához, ami igen fontos számunkra, embereknek.

Mézek, propolisz, méhészruha, kesztyű, lép, pergető és kaptár- a gyerekek mindent megnézhettek, sőt néhány eszközt meg is foghattak. A méhészek munkája mellett a méz népszerűsítése is fontos cél- mondta Máté Tamás. Az általunk kérdezett diákok azt mondták: szívesen esznek mézet.

TÓTH ÁDÁM BALÁZS, PÁLFALVY MIKLÓS: Magába is szoktam szeretni és van amikor teába is szoktam. – Mi is ugyanezt a mézet szeretjük. Legtöbbször teába mi.

A méz igen fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem olyan enzimeket, amik kiemelkedő szerepet töltenek be az immunrendszer megerősítésében.

MÁTÉ TAMÁS, méhész: Van, amelyik gyulladásgátló, van, amelyik refluxos betegségre jó, vagy éppen a vaddohány, ami most virágzik, ez a selyemfű méz, ez enyhén vérnyomáscsökkentő hatással van az emberekre. Az akácméz utolsó csurgatása lesz most.

Máté Tamás 4-5 fajta mézet termel. Magyarországon a legközkedveltebb méz z akác. Most már második éve, hogy Hungarikum minősítést is kapott. A Kárpát-medencében kiváló minőségben tudják termelni ezt a fajtát. De ezenkívül nagy sláger még a virágméz, a repceméz és a meghűléses, felső légúti megbetegedésekre jótékony hatással bíró hársfaméz is.