Együtt ünnepeltek a téren

1122

Augusztus 20-a Magyarország szimbolikus születésnapja, mi pedig becsülettel éltetjük az államalapítónk emlékét. Szent István a magyar történelem egyik legkimagaslóbb egyénisége volt – erről is beszélt Takáts László az ünnepségen. Államalapító királyunkra idén a Szabadság téren emlékezhettek a ceglédiek és az ide látogatók.

Az elmúlt két napban  több száz ember fordult meg a Szabadság téren, ahol ünnepi műsorokkal és koncertekkel várták a  kilátogatókat. Államalapítónk nevéhez fűződik a keresztény magyar királyság megalapítása, a független magyar egyház szervezet kiépítése, az első törvények kibocsájtása – mondta ünnepi beszédében a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Uralkodása alatt Magyarország a keresztény Európa szerves része és stabil védőbástyája lett. Emlékezzünk Istvánra a hívőre, aki tudta, hogy ott áll felette a teremtő, akit gőggel kizárni nem lehet a földi életből. Gondoljunk Istvánra az uralkodóra, aki jól tudta, hogy az istentől kapott hatalmat nem használhatja fel népe sanyargatására.”

Az ünnepségen részt vett Földi László is országgyűlési képviselő is, aki beszédét egy idézettel kezdte: ,,Áldozat nélkül nincs győzelem, kétség nélkül nincs egység. Szent István király, ezt a két üzenetet adta át a magyaroknak, a mi dolgunk pedig nem kevés, hiszen meg kell értenünk ezeket a tanításokat – hangsúlyozta.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Arra teszek most kísérletet önökkel, hogy meglássuk a töprengő, tépelődő embert a Szent király hatalmas alakjának árnyékában. István király életútja azt bizonyítja, azt üzeni, hogy áldozat nélkül nincs győzelem. A magyarok nem ingyen, nem ajándékba, de még csak nem is örökbe kapták az országukat. Istvánnak nehéz döntések százait kellett meghozni.”

Az országot senki nem fogja megvédeni, az államot senki sem fogja megtartani rajtunk kívül – mondta. A téren nemcsak a felnőttek, a gyerekek is kikapcsolódhattak. Játék szigettel, gyerekfoglalkoztatóval és körhintával várták őket a szervezők. Továbbá koncertek is színesítették az ünnepséget. Többek között fellépett a Brassdance zenekar, akik fúvós hangszereikkel fokozták a hangulatot. Valamint énekelt a 2016-os X-faktor győztese, Opitz Barbara is. És a legendás  Piramis együttes. Az estét – ahogy minden évben – most is látványos tűzijátékkal zárták.