Éjszaka a könyvtárban

1171

Rendhagyóan nem az országos rendezvénnyel egyidőben, de megtartotta a Közgazdasági iskola is a könyvtársak éjszakája programot. Az olvasás és az írás népszerűsítése is célja ennek az estének. De a legfontosabb, hogy a diákok egy izgalmas estét tölthetnek el együtt és eközben értékes és érdekes témákkal is ismerkedhetnek.

Egy este, amikor különleges hangulatban tölthetik együtt szabadidejüket a fiatalok. És közben észrevétlenül is közelebb kerülhetnek az olvasáshoz. Erről is szólt ez az este. Bár – ahogy a meghívott előadó látja – a legfontosabb kérdés nem is az, hogy a fiatalok eredendően szeretnek-e olvasni.

KOVÁCS ATTILA „Holden Rose”, író: „A fontos kérdés inkább az, hogy ki mit hoz otthonról, látja-e a szüleit, a nagyszüleit, a tesóját olvasni. Illetve utána milyen közegbe kerül. Olyan közegbe kerül, ahol az osztálytársai szeretnek olvasni, inkább ez határozza meg. A másik dolog pedig az, hogy nincs ez eléggé hangsúlyozva. Azt gondolom, hogy az oktatásnak és itt most nem csak az általános iskoláról beszélek, hanem a teljes oktatásról, sokkal jobban rá kellene mennie arra, hogy az emberek értő olvasók legyenek. Ha nem is szeretnek olvasni, de értsék amit olvasnak.”

Tudják elemezni és legyenek saját gondolataik. Kovács Attila kortárs gyermek és ifjúsági könyvet írójaként rendszeresen és sűrűn találkozik az olvasókkal. A találkozások pedig természetesen nem csak a fiataloknak, de magának az alkotónak is hasznosak.

KOVÁCS ATTILA „Holden Rose”, író: „Amikor az ember találkozik az ifjúsággal, nyilván elhangzik egy-két olyan kérdés, egy-két olyan mondat, egy-két olyan jópofa megmozdulás, amit utána az ember fel tud használni a szereplőihez, hiszen nekem is érdekem, hogy a gyerekek önmagukat lássák vissza egyfajta módon a történetekben.”

A Közgazdasági iskolában egyelőre már nem először tartottak ilyen éjszakát. De úgy tűnik, most talán utoljára. Legalábbis ilyen formában. Majd kitalálnak valami más izgalmasat, mondta a szervező Kovács Anikó. Hisz érdeklődés van és nem csak közönségként, előadóként is szívesen vesznek részt a programon a diákok.

KOVÁCS ANIKÓ: „Kilencedikes diákok is tartanak előadást, ebben kicsi és nagy egyaránt részt vesz. Illetve egy doktorandusz hallgató, Kiss Petronella Csáth Gézáról és a zenéről tart előadást nemsokára. Azt gondolom, hogy néha lehetőséget kell adni egymásnak, hogy megmutassuk magunkat. És arra is kell egy kis idő, hogy együtt legyünk.”

Salamon József pedig egy rövid árnyjátékot írt, azt is bemutatták – stílusosan – a könyvtár előtt.