Eleink élete

1231

Eleink élete népi strófákban és dalokban – ezt a címet kapta az az est, amelyen Koltói Ádám összeállításában ismerkedhettek meg a nézők dalokon és dalverseken keresztül elődeink életével, mindennapjaival.

Elődeinktől származó régi mondások, bölcsességek is elhangzottak a Koltói Ádám által összeállított esten. Már az est címe is beszédes, mely úgy hangzik ,,Ez az élet, de drága egy fabatka az ára!” Nap mint nap használunk,  beszédünkbe beépült, szólásokat, kifejezéseket. Tisztában vagyunk jelentésükkel, de arról, hogy miért alakultak úgy, mi az eredetük, már jóval kevesebbet tudunk. Itt van például a ,,fabatkát sem ér” közmondásunk.

KOLTÓI ÁDÁM: ,,Fabatka soha nem is volt, hanem volt batka. Az 1500-as években II. Lajos király verette, ez egy aprópénz volt, fillér, nagyon kis értékű. Az emberek iróniából azt mondták, hogy ha valami nagyon értéktelen volt, hogy batkát sem ér. Sőt később még fokozták, hogy fabatkát sem ér, mintha fából lenne.”

De nemcsak a felnőtt világról, a felcseperedő gyermekekről is esett szó. A dalok és mondókák, mind egy régi világot idéztek fel.