Eljött a téli gumik ideje!

1203

Eljött az idő, hogy nyári gumiabroncsainkat télire cseréljük. Hiszen a 7 fokos napi átlaghőmérséklet alatt már a nyári gumi tapadása nem megfelelő, ezért a biztonságos közlekedés érdekében érdemes ilyenkor váltani – mondta a szakember, Móricz Zoltán.

A hideg idő beköszöntével érdemes szem előtt tartani a gépjárművek gumiabroncs cseréjét. Hiszen a gumiktól nagymértékben függ az autó biztonságos irányítása. A különféle gumik szerkezete évszakoknak megfelelően van kialakítva, hogy biztosítsák a megfelelő tapadást és a biztonságos közlekedést – mondta Móricz Zoltán, aki bemutatta a gumiabroncsok közötti különbségeket. Itt látható például a téli gumi, mely a speciális alapanyagának köszönhetően hideg időben is rugalmas marad, így nagyobb mértékű tapadást biztosít, jelentősen csökkenti a fékutat.

,,A téli guminak a futófelület szerkezetén lehet látni ezeket a kis barázdákat, ahogy az aszfaltra rátapad a gumi, ezek szétnyílnak, amikor elhagyja az aszfaltot ezek összezárulnak és öntisztulás jön létre. A vastag csatornák pedig a latyak, hó elvezetésére alkalmasak.”

Tehát mindenféleképp fontos a csere, ez itt például egy nyári gumiabroncs, a különbség szemmel látható a két gumi között.

,,A nyári guminak a futófelület szerkezetét látjuk, hogy három darab vastag vízelvezető árokkal rendelkezik, ami maga alá gyűjti a vizet, az oldalrésznél mind a két oldalon lehet látni az oldalsó vízelvezető csatornákat. Ezek a nyári, száraz úton való tapadást biztosítják.”

A szakember beszélt a négy évszakos gumiabroncsokról is, mely mondhatni kényszermegoldásnak számít. Mivel sem a téli gumi, sem a nyári gumi tulajdonságait nem érik el 100%-osan.

MÓRICZ ZOLTÁN, Gumicenter KKT.: ,,A négy évszakos gumiabroncsot azoknak ajánljuk, akik kevés kilométert közlekednek, inkább városi közlekedésre használják az autójukat. Akik viszont többet mennek, hosszútávon autópályán, azoknak inkább a téli, nyári gumiabroncsot ajánljuk. Biztonság szempontjából sokkal tökéletesebb és tapadás szempontjából is.”

A kereskedelmi forgalomban rengetegféle gumiabroncs megtalálható, Móricz Zoltán azt javasolja, mielőtt maguktól vásárolnának kérjék ki szakember segítségét.