Elkezdték a középérésű meggyek szüretét Cegléden

1171

Elkezdték a középérésű meggyek betakarítását. Az idei termés mennyisége bár kevesebb a tavaszi fagyok miatt, de a minősége tökéletes – mondta Klément György. A rázógép segítségével leszedett meggyből befőtt, illetve fagyasztott termék készül majd.

A meggytermelők már túl vannak az Érdi bőtermőn, most a Debreceni bőtermő szüretelése folyik. A hatalmas mennyiséget ipari feldolgozásra már szinte lehetetlen kézi munkaerővel betakarítani, így ezt egy rázógép segítségével végzik –mondta Klément György.

KLÉMENT GYÖRGY: ,,Ma már annyira precízen történnek ezek a rázógépes betakarítások, hogy ez már nem viseli meg a fát és a gyümölcs is gyönyörűen gurulósan érkezik a ponyvára, a ponyváról a futószalagra, majd kifújva belőle a levelet a ládába, tehát nem is lehetne ennél szebben és tökéletesen leszedni és különösebben a fákat sem viseli meg.”

A Debreceni bőtermő meggyfa gyümölcse gömbölyded alakú, sötétpiros kellemes édes-savas ízű, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas. A már 18 éves ültetvény termésén sajnos meglátszik a tavaszi fagy. De ennek ellenére idén is kiváló ízű meggyre számíthatunk.

KLÉMENT GYÖRGY: ,,Ugye visszaemlékezünk, hogy húsvét táján volt az a lehűlés, meg havas időszak. Akkor pont a meggy bizonyos kötődési időszaka volt, bizonyos fajták már bekötöttek, azokon szebb termés maradt, mint például az Érdi bőtermő. A középérésűeknél viszont közepesnél talán gyengébb termés van, de a minősége tökéletes és véleményem szerint ez a mennyiség ki fogja szolgálni a konzervgyárakat.”

A leszüretelt termésből befőtt, illetve fagyasztott termékek készülnek. Ha viszont az átvétel minősítésnél az előírtnál több nyüvet tartalmaznak, akkor a léiparba kell továbbítani, ez pedig nem jó sem a kereskedőnek, sem a termelőnek, hiszen a léipari ár sokkal alacsonyabb, mint a konzervipari – hangsúlyozta Klément György. A középérésű meggyek után pedig hamarosan kezdődhet az Újfehértói fürtös meggyfák szüretelése is.