Előadás a Szent Korona tanról és Mátyás királyról

1018

A Szent koronáról és Mátyás királyról tartott tegnap előadást Varga Tibor a Fiatal Alkotók Műhelyében. A jogtörténész szerint fontos, hogy ismerjük a múltunkat, hiszen csak úgy lehet jelenünk és jövőnk. A program nem csak az idősebb korosztályt, hanem a fiatalokat is érdekelte.

Ahhoz, hogy a szellemi értékek fennmaradjanak fontos a történelmet és a múltat ismerni és továbbadni – mondta Varga Tibor jogtörténész, aki 2008-ban megalapította a Szent Korona Szabadegyetemet.

VARGA TIBOR, jogtörténész: ,,Most a kormány Szent Korona és Mátyás király évet hirdetett és ez össze is tartozik, mert ha jobban megnézzük 40 év után hozták haza a Szent Koronát, 1978-ban, ugyanakkor Mátyás király idejében meg ellopták 1440-ben és 1463 július 17-én hozta vissza, tehát a kettő összetartozik mindenféleképp.”

A jogtörténész célja a kulturális örökség megóvása és megismertetése széles körben. A magyar hagyománykincs védelme, a Szent Korona közjogi és szélesebb értelemben vett társadalmi szerepének tudatosítása.

VARGA TIBOR, jogtörténész: ,,Mi hosszú időn keresztül, európai kultúrában mi őskirályságként szerepeltünk és mi tulajdonképpen 1940-es évekig, sőt valójában 47-ig tulajdonképpen királyság voltunk. Mi nem voltunk soha köztársaság, tehát ez egy érdekes dolog.”

Az előadásra nem csak az idősebb korosztály volt kíváncsi néhány fiatalt is érdekelt. A gyerekeknek, diákoknak mindig rendhagyó módon kell tálalni a történelmet, hiszen így sokkal érdeklődőbbek felé – mondta a jogtörténész, aki egészen különleges módon próbálja megfogni a fiatalabb generációt.

VARGA TIBOR, jogtörténész: ,,Gondoltam most írok erről a történelemről. megkerestem egy fiatal gyereket, a P-mobil dobosa azt mondta, hogy ő megzenésíti, így próbálom megfogni a fiatalokat, ha ez így nem jut el akkor nem lesz jövőnk. Akkor valamire építeni kell.”

Varga Tibornak egyébként már 10 kötete is megjelent és emellett rengeteg előadást is tart. Ezek többnyire a magyar nemzet múltjáról, jelenéről, jövőjéről, a hajdani és a jelenkori társadalmi berendezkedés összevetéséről szólnak.