Először ünnepelték a Magyar Harmonikások Napját

709

A Magyar Harmonikások napja – ezt az elnevezést kapta az az országos ünnep, amelyet tavaly hívott életre és idén rendezett meg először a Harmonikások Országos Társasága és Albertirsa Önkormányzata.  A dátum pedig természetesen egyáltalán nem véletlen, hiszen a Harmonika király, Tabányi Mihály születésnapja adta az esemény és az ünnep apropóját.

Idén először ünnepelték a Magyar Harmonikások Napját, melyet a harmonika király, Tabányi Mihály születésnapja ihletett.

KARDOS ZSOLT, főtitkár, Harmonikások Országos Társasága: ,,Ebből a jeles alkalomból a Harmonikások Országos Társasága megállapította, hogy minden év február elseje, a Magyar Harmonikások Napja kell legyen. Ha már egy ilyen jeles alkalmat definiálunk és tartjuk magunkat hozzá a jövőben is, íme ez a műsor a mai napon az első ilyen alkalom, amikor megünnepeljük ezt kellőképpen.”

A 96. születésnapját ünneplő Tabányi Mihály is tiszteletét tette a rendezvényen. A jeles ünnepre díjat is alapítottak. A Tabányi Mihály díjat és a vele járó – Várnai György által megalkotott – plakettet ketten vehették át idén. De oklevelet is átnyújtottak a jeles napon. Az ünnepségen a Harmonikások Országos Társaságának elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket.

BÁNKI ANDRÁS, elnök, Harmonikások Országos Társasága: ,,A Harmonikások Országos Társasága az elmúlt közel két évben sikeresen végzi azt a munkát, amit célul tűzött ki maga elé. A jelenlévők közül is sokan támogattak és biztattak bennünket, köszönjük szépen. Büszkeség és öröm számunkra, hogy ilyen nagyszerű rendezvényt tudtunk szervezni és ilyen sokan eljöttek.”

Albertirsa polgármestere is részt vett az ünnepségen. Fazekas László nagyon örült, hogy létrejött a Magyar Harmonikások Napja.

FAZEKAS LÁSZLÓ, polgármester, Albertirsa: ,,Egy ilyen életmű a keletkezésekor, a virágzásakor és amikor lezárulóban van, egyaránt üzen a jövőnek. Egyaránt képes arra, hogy mintegy termékeny talajként a bizonyos új értékek virágba szökkenjenek és ennek lehet meggyőződésem szerint egy nagyszerű hordozó edénye a Magyar Harmonikások Napja újra meg újra, legyen így, legyen újra meg újra.”

Az ünnepi köszöntők után színpadra léptek a leendő utódok is. Azok a fiatalok, akik e gyönyörű ám nehéz hangszer mellett kötelezték el magukat.