Emléktáblát koszorúzott az egyesület

840

Baross Gábor magyar politikus emléktábláját koszorúzták meg a Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai.  A korszerű magyar kereskedelem és közlekedés atyja születésének 170. évfordulója előtt tisztelgett az egyesület. A koszorút az elnök, Kocsis István helyezte fel az emléktáblára.

Baross Gábor a modern kereskedelmet és közlekedést teremtette meg Magyarországon. Egyik legnagyobb érdemeként említik a vasút korszerűsítését és az új bértarifa zónák bevezetését – mondta Kocsis István a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke.

KOCSIS ISTVÁN, elnök, Városvédő és Szépítő Egyesület: ,,Ezzel a nagy Magyarországon a 6 millióról 27 millióra növelte az utasok számát. Csak úgy érdekességként megemlítem, hogy ő vezette be a pontos időjelzést, a meteorológiai előrejelzést ezenkívül megépítette Budapest-Bécs között a telefonvonalat, mintegy 50 iskola alapításánál vett részt és 100 gyárat alapított. Ő teremtette meg a gumiipart is Magyarországon.”

Ezenkívül részt vett a fiumei kikötő korszerűsítésében is. A Cegléden található emléktábla pedig teljesen ugyanolyan, mint a fiumei.

KOCSIS ISTVÁN, elnök, Városvédő és Szépítő Egyesület: ,,Annak idején úgy tartották, hogy azért vasminiszter, mert a vasutat korszerűsítette, mások szerint pedig azért, mert vasakarattal mindent megvalósított. Halála után úgy értékelték, hogy nem csak a Széchenyi művet valósította meg, hanem az értékelések szerint azonos eredményt ért el Széchenyivel. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar államtól halála után mauzóleumot kapott.”

Az egyesület a magyar politikus születésének évfordulója előtt tisztelgett. Kocsis István így fogalmazott: a dualizmus egyik legsikeresebb, legeredményesebb miniszteréről úgy emlékeznek meg, hogy megkoszorúzzák az emléktáblát. A koszorút az egyesület elnöke helyezte fel. Kocsis István arról is beszélt, hogy a szervezethez bárki csatlakozhat, aki szeretne valamit tenni a városért.