Erdélyi ízek és táncház

1137

Néptánc az udvaron, erdélyi ízek kóstolása és közös sport volt ma a program a Várkonyi István Általános Iskola felső tagozatán. Az intézmény diákjai nemrég jártak Erdélyben  – a Határtalanul program keretein belül – és rengeteg élménnyel tértek haza. Ma a Nemzeti Összetartozás Napjának adózva felidézték az ott töltött időt és a szép emlékeket.

Népzenétől volt hangos a Várkonyi István Általános Iskola felső tagozatának udvara. Diákok és pedagógusok sokasága állt össze, hogy bemutassák az Erdélyben tanult táncokat, melyet szemmel láthatóan mindenki nagyon élvezett. Az ebédlőben pedig különleges erdélyi ízeket kóstolhattak a kíváncsiak. A kenyér és kalács szeleteket különböző finomságokkal kenték meg. Volt zakuszka, padlizsánkrém, áfonya, eperlekvár és erdélyi havasi méz is. A diákok nemrég jártak Erdélyben és rengeteg élménnyel tértek haza.

NYÍRI VIRÁG: ,,Nagyon aranyosak és szívesen fogadtak bennünket az iskolájukban. Sok barátság is szövődött ott az erdélyi gyerekekkel is.”

Ma pedig a Nemzeti Összetartozás Napjának adózva idézték fel erdélyi emlékeiket – mondta az egyik szervező, Fleckensteinné Horváth Melinda.

FLECKENSTEINNÉ HORVÁTH MELINDA, szervező: ,,Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatáról van szó, melynek célja a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, az ottani szokások, ismeretek mélyítése, megismerése. Itt az iskola is harmadik alkalommal járt kint Erdélyben, negyedik pályázatunkat is beadtuk. Célunk, hogy ez folytatólagos legyen.”

A gyerekek így testközelből ismerhették meg Erdély szépségét, illetve az ott élő magyarok szokásait –folytatta. Ez hatalmas élmény és tapasztalat, valamint hatással bír a diákok szociális fejlődésére és a hagyományok éltetésére.