Európa nap a Közgázban

1917

Kilenc osztály adott számot a Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban, hogy mit tudnak az Európai Unióról. A játékos feladatok az uniós országok kulturális sajátosságaira épültek, és 1968-ra. Ebben az évben ugyanis sok fontos esemény történt az unió életében. És Cegléden is. Ekkor indult el a tanítás a Közgázban.

Az iskolatévén és az iskolarádión keresztül kapták a feladatokat a Közgázos diákok. Az Európai napon az unió országainak kulturális sajátosságairól adhattak számot a tanulók.

GÁLNÉ DR.BÉKÉS GYÖRGYI, pedagógus: Az iskolánk egy éve már, hogy az Európai Parlament Nagykövet iskolája. És ezzel járnak bizonyos tevékenységek, ez a csúcsa, lehet ezt mondani. A mai napon egy aktivitási játékban fog 9 osztály részt venni, nagyon sok diákkal, két órán keresztül.

Az idei évet Európa Kulturális Örökség évének nyilvánította az unió, így a feladatok zöme is ehhez kapcsolódott. Építészeti, zenei, irodalmi és gasztronómai kérdésekre is válaszolniuk kellett a diákoknak. A tanulók lelkesen vágtak neki a közös feladatmegoldásnak, sőt kreatív munkát is végeztek az Európa nap kapcsán.

TÓTH ORSOLYA, diák: Az osztályoknak az lesz a feladata, hogy minden osztály saját osztálytermét feldíszíti, mint egy fővárost. illetve a feladatok második része pedig abból fog állni, hogy az 1968-as évet jelenítik meg.

Orsolyáék osztálya Románia fővárosát, Bukarestet mutatta be. Termüket plakátokkal díszítették. A program célja nem a versengés volt, hanem a játék és az információszerzés.

GÁLNÉ DR.BÉKÉS GYÖRGYI, pedagógus: Én azt szeretném látni, hogy ez alatt a két óra alatt nyüzsög, mozog az egész iskola, hangzavar van, és mindenki élvezi azt, amit csinál.

A Közgáz idén 50 éves, így természetes, hogy a feladatok egy része 1968-hoz kapcsolódott, hiszen ez az év az unió életébe is nagyon fontos eseményeket tartogatott., kormányellenes tüntetések is zajlottak. A nap során Dr. Istenes Zoltán, az ELTE Infromatikai Karának docense előadást tartott az Egységes Európai Digitális Piacról, a program zárásaként pedig a diákok közösen futottak.