Falunap Tápiószőlősön

1632

A Pest Megyei Értéktár vándorkiállítása, traktor akadályverseny, sport –és rendőrségi bemutatók, valamint koncertek is várták a Tápiószőlősi Falunapra kilátogatókat. A rendezvényen a település önállóságának 70. évfordulóját ünnepelték, ennek tiszteletére emléktáblát avattak és leleplezték a kopjafát is.

Együtt ünnepeltek Tápiószőlősön az emberek, hiszen idén 70 éve, hogy önálló településként működik. A falu még 1947-ben vált le Tápiószeléről.

DR. SZOBOSZLAY ÁRPÁD, polgármester: ,,Ezalatt a 70 év alatt nagyon sok minden történt: utak, házak épültek kezdetben, villamosítás, ivóvíz hálózat épült. Ha nem is a hetvenedik születésnapra, de tudnunk kell, hogy az idei évben tervezzük a csatornahálózat megépítését, ami léptékeiben tekintve nagyon nagy esemény lesz a településen.”

Fokozatosan fejlődött a település, gyógyszertár, iskola, óvoda, posta, orvosi rendelő épült és védőnői szolgálat is alakult.

DR. SZOBOSZLAY ÁRPÁD, polgármester: ,,Reméljük, hogy a későbbiekben ez a fejlődés nem fog megállni, tehát a település fennmarad. Az iskolánk az kiemelkedő a környéken, egyházi kezelésben van, emellett, ennek köszönhetően jó mutatókat tud prezentálni.”

A 70. évforduló tiszteletére emléktáblát avattak és leleplezték a kopjafát is. A falunapon bemutatták a Pest Megyei Értéktár vándorkiállítását. Pest – megye közgyűlésének elnöke, Dr. Szabó István elmondta eddig 163 értéket gyűjtöttek össze a megyében, melyek országos szinten is nagy jelentőséggel bírnak.

SZABÓ ISTVÁN, elnök, Pest Megye Közgyűlése: ,,2009-ben volt ezer éve, hogy felálltak az első megyék többek közt Pest megye is. De mégiscsak nehéz volt megfogalmazni Budapest közelsége után, hogy mi is az a Pest megye. Mindenki azt mondta, hogy Budapest része, holott nem azok vagyunk. Előbb volt Pest megye, mint Budapest. Ez demonstrálandó, úgy döntöttünk, hogy összeszedjük a megyei értékeket.”

Tápiószőlősön pedig létrejött a Települési Értéktár Bizottság, melynek célja fellelni a helyi évezredes értékeket, a szellemi és anyagi alkotásokat, valamint természet adta értékeket.

A tagoknak emlékplaketteket adtak át. A helyi értéktárba bekerült például a Község Zászlaja, a Szent Orbán Templom, a Református Templom, a Szent István szobor, a Bagolyvár birtok. Továbbá Némedi András költői munkássága, Tátrai Ádám természeti jelenségekről készült fotói, Lesták Pálné tárgyai és az Önállósági beadvány eredeti példánya is. A falunapon színes programokkal várták a kilátogatókat. A rendezvény egyik különlegessége a traktor verseny volt, amin különböző akadályokon kellett átjutniuk a mezőgazdasági járművek vezetőinek. De voltak sport – és rendészeti bemutatók is. Továbbá főzőverseny, ahol mindenki próbálta a legízletesebb ételeket elkészíteni. A lovasok is felvonultak díszes kocsikkal. Este pedig koncertek és tűzijáték várta a közönséget.