Fürge ujjak fuvola koncert

679

Edit Van Der Burg egykezes fuvolaművész és Bálint János Liszt-díjas fuvolaművész adott koncertet Madarász Éva zongoraművész kíséretével a Városháza Dísztermében. A ceglédi fuvolaművészt rendszeresen hallhatja a ceglédi közönség, most a Zene Világnapjának tiszteletére rendezték az estet.

A fuvolák és zongora hangja zengte be a Városháza Dísztermét. A ceglédi származású Edit Van Der Burg egykezes fuvolaművész lépett fel. Edit még fiatal korában agyvérzést kapott és lebénult a jobb oldala. Sokáig nem tudott járni, ülni és beszélni sem. Két műtét után kezdett el újra fuvolázni és nagy nehézségek árán, de megtanult egy kézzel játszani. Azóta a világon egyedülálló egykezes fuvolán játszik. Edit egész családja kiválóan muzsikál, most fia, Theodor beszélt arról, mit jelent számára a zene.

THEODOR VAN DER BURG: ,,A zene a legnagyobb örömet adja, ami csak létezik mindenkinek létszükséglete. Nagyon fontos mindenki életében, mindenki életét betölti a zene. Mindenkinek az életében nagy szerepet játszik.”

Theodor 9 éve énekel és furulyán is játszik.

THEODOR VAN DER BURG: ,,Igazából nem azzal kezdtem volna, a furulya az alapja minden fúvós hangszernek. Először harsonázni akartam, de az valahogy nem jött be és maradtam a furulyánál, amit már 9 éve művelek Perneczky Gábor tanár úrnál.”

Most a Zene Világnapja alkalmából ő segített a koncert szervezésében. Edit az egykezes fuvolaművész, Bálint János Liszt-díjas fuvolaművésszel és Madarász Éva zongoraművésszel lépett fel. Edit 2002-ben második helyezett lett a Holland Nemzeti Fuvolaversenyen, egy évre rá megnyerte a rangos versenyt.  Bálint János pedig szólistaként állandó fellépője a világ jelentős fesztiváljainak Európában, az Egyesült Államokban, Japánban, Tajvanon, Kínában, Koreában és Izraelben is szerepelt már. Évente 8-10 mesterkurzust és továbbképző konferenciát tart Európa-szerte. Eddig több mint 30 lemeze jelent meg és számos nemzetközi verseny díjazottja, 2008-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.