Fasori munkák április 14-ig

968

A város több pontján is faifjítást végeznek, illetve kivágják a beteg, odvas életveszélyes fákat a Várvag Kft. munkatársai az elkövetkező hetekben. A fasori munkákat szakszerű vizsgálat előzte meg, hogy kiderüljön melyek azok a fák, amelyek kivágásával nem lehet várni és melyek azok, amelyek még menthetők. A kivágott fák helyére természetesen újakat ültetnek, idén több mint 220 fiatal fával gazdagodnak Cegléd közterei.

A város minden év tavaszán fasori munkákat végez. A Várvag Kft. munkatársai hétfőn kezdték meg az idei teendők végrehajtását. Az elkövetkező hetekben Cegléd több pontján is ifjítják a fákat.

HERVAI GERGŐ, főkertészt, Várvag Kft.: A Selyem utcában lesz egy szakasz, amit lezárunk, a Hunyadi utca meg a Pesti út között, ott a japán akácokat fogjuk ifjítani, és a két oldali parkoló miatt kell ott a rendőrség segítségével teljes útzárat kivitelezni. Ezt előzetesen lakossági tájékoztató formában kiküldjük.

A Selyem utca fái mellett például a Kossuth Ferenc utcai lakótelepnél, a négy és a tízemeletesek közötti játszótér sarkánál lévő platánfát is ifjítani kell- tette hozzá a főkertész. Sajnos vannak olyan fák, amelyek már nem megmenthetőek, sőt olyan odvasak, hogy életveszélyes lenne meghagyni őket, így mindenképpen ki kell vágni.

HERVAI GERGŐ, főkertészt, Várvag Kft.: Mindig olyan fákat vágunk csak ki, aminek nyomós oka van. Például a Béke téren kivágtunk két zöldjuhart ,ami korábban már vissza volt ifjítva, de olyan mértékű korhadás van a törzsében, hogy nem lehetett tovább meghagyni, mert egy viharban eldől ez a törzs és akkor ott valakit a járdán véletlenül megsebesít, az borzasztóan veszélyes.

A fakivágásokat mindig szakszerű vizsgálat előzi meg. Itt a Köztársaság utcában, a Csokiházak sarkánál álló platánfa is nagyon rossz állapotban van már, így mindenképpen el kell távolítani. A főkertész mutatja annak a szenzorokkal és gumikalapácssal végzett műszeres vizsgálatnak az eredményét, ami megmutatja, milyen mértékben odvas a fa. A kivágott fák helyére természetesen újakat ültetnek, idén több mint 220 új fával gazdagodnak Cegléd közterületei. A fasori munkák idején, azaz április 14-ig szakaszos, van ahol ideiglenesen teljes útzárra kell számítani. A Várvag Kft. a lakosság türelmét és megértését kéri.