Félmilliárdos fejlesztés a térségben

1318

Cegléd, Nyársapát és Törtel is nyert felszíni csapadékvíz elvezetésre pályázati pénzt. A három település összesen mintegy félmilliárd forintot fordíthat tározók építésére és a csapadékvíz elvezető árkok építésére, felújítására. Cegléd 119, Nyársapát 245, Törtel 121 milliót nyert a munkákra. A hírt ma délután jelentették be.

A kormány 80 millliárdos kompenzációs keretet biztosított a központi régiónak fejlesztésekre. Ebből az összegből a felszíni csapadék vízelvezetésre is írtak ki pályázatot. Pest megye 26 települése nyert, több mint 4 milliárdot. A sikerből Cegléd és másik két település és részesült-jelentette be ma délután a térség országgyűlési képviselője, Földi László.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő, FIDESZ-KDNP: A mi térségünkből is több település pályázott, ebből három pályázatot talált érdemesnek az irányító hatóság. Varga miniszter úr aláírta ezt a támogatási helyzetet, és három település, Cegléd, Nyársapát és Törtel önkormányzata nyertek ezen a pályázaton.

Cegléd 119, Nyársapát 245, Törtel 121 milliót nyert. Cegléd évente több mint 100 millió forintot költ a felszíni csapadékvíz elvezetésre, de a munkát nagyban nehezíti a befogadórendszerek rossz állapota. Ezek jórésze a sikeres pályázatnak köszönhetően megoldódhat.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Ebből az összegből a G1-es csatorna, ami a város nagy részének a vizét vezeti el, illetve annak a Gerjébe való befogadórésze kerülne megújításra. Konkrétan az Aranymeggyes szél illetve a vasút mellett tározótó megújítása történne.

A Láp utca magasságába új bekötést létesítenek, valamint a Mizsei úti hulladékszolgáltató közelében beemelő mű épül-tette hozzá a polgármester. Takáts László elmondta: a vasút melletti tározótó kotrása, rendbetétele mellett a gépház is megújulhat. A fejlesztéssel megoldódik egyebek között a Láp utca, az Aranymeggyes szél és a Csíkósszél csapadékvíz elvezetése. Nyársapáton, a szennyvíz beruházás után ez lesz a második legnagyobb fejlesztés. A faluban nagy gondot okoz a felszíni csapadékvíz elvezetés. Belvizes időszakban vagy nagyobb esőzéskor szinte járhatatlanok az utak, ezért is örülnek a sikeres pályázatnak.

KIS MIKLÓS, polgármester, Nyársapát: Az iskolába például úgy kellett köveket meg fadarabokat raktunk e, hogy az iskolás gyerekek be tudjanak menni az iskolába. Nagyon hosszú évek óta várunk erre a pályázatra, és szerencsére sikerült ezt a pályázatot megnyernünk. Én azt hiszem, hogy a faluban nagyon sokan örülnek ennek. Jómagam is, mert a bolt előtt is meg a falunak a közepében is áldatlan állapotok voltak, amikor nagyobb eső esik, és nincs ami elvezesse a vizet.

Törtelen szintén sokéves probléma oldódhat meg a 121 milliós csapadékvíz elvezetési fejlesztéssel.

GODÓ TIBOR, polgármester, Törtel: Amit terveztünk első ütemben az általános iskola udvaráról szeretnénk elvezetni a csapadékvizet. Ezen túlmenően a József Attilaút, Temető út illetve az Alkotmány útnál lévő parkból, hiszen ott is elég magas a felszíni csapadékvíz szintje.

Törtelen kisebb méretű víztározót is építenek majd a pályázati pénzből- mondta a polgármester.