Fényképek és fényképezőgépek kiállítása

1262

A Magyar Fotográfia napja alkalmából nyílt kiállítás Csemőben. A tárlat azért rendhagyó, mert nem csak fényképeket, de fényképezőgépeket is láthat a közönség. Nem is akármilyen eszközöket, hiszen a gyűjtemény legfiatalabb darabja is több mint 70 éves már. Ezek gyűjtője Dr. Leitner József. A fotók készítője pedig Bálint Attila.

Minden település másként ünnepli a magyar fotográfia napját. Csemő község úgy, hogy településük értékes és kiváló tagjainak nem kevésbé értékes gyűjteményét  – vagy legalábbis annak egy részét – mutatja be a közönségnek. Nagy öröm, hogy a jeles nap alkalmából helyi értékeket tudnak megmutatni – így fogalmazott a megnyitón a település polgármestere.

DR. LAKOS ROLAND polgármester: „Bár mindig hangoztatjuk, hogy Csemő még mindig fiatal település, ez azt bizonyítja számomra, hogy a jelenben is vannak olyan kincsek és értékek, amelyek érdemesek arra, hogy bemutatásra kerüljenek a nagyérdemű számára.”

A kiállításon egyrészt Dr. Leitner József magángyűjteményének számos darabja látható. Ő nem csak Magyarországon, de a határon túl is híres gyűjtőszenvedélyéről. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy most már csemői házának garázsait nem motorok, hanem leginkább fényképezőgépek foglalják el.

DR. LEITNER JÓZSEF: „Én szeretem és gyönyörködöm ezekben a gépekben, közülük háromhoz értek, a többit a nejemmel együtt próbáljuk kinyitni meg matatunk vele. Szóval szeretem, de nem sokat értek hozzá, ez be kell vallanom. Amikor az én fotós életem kezdődött, mert fényképeztem én is, az 1965-re tevődik. Én 1964-ben kerültem a Bem iskolába tanárnak és a tanítványaimmal rengeteget kirándultunk és sok képet csináltunk.”

A folytatás pedig a fotográfia iránti szenvedély lett. De fotók is láthatóak a kiállításon. Méghozzá Bálint Attila képei, aki olyan szerencsés, hogy a munkája és hobbija is gyakorlatilag ugyanaz. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ő a település krónikása – hangzott el a megnyitón.

BAÁN KATALIN fotóművész: „Egy közösség akkor tudja meg, hogy mi történt nála, ha fel tud lapozni egy albumot, meg tudja nézni, hogy mi történt nála 1924-ben. Ezért nagyon fontos megőrizni ezeket a dokumentumokat, megbecsülni a krónikásokat és megbecsülni a gyűjtőket. Mert a gyűjtés nélkül nincs történelem. Közel 100 év  anyagát lehet a gyűjteményben látni. A legidősebb gép 100 éves a legfiatalabb kicsivel több mint 70.”

A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg a csemői könyvtárban.