Fohászaim – Tűzzománc kiállítás

2659

,,Fohászaim” címmel nyílt tűzzománc kiállítás a Ceglédi Galériában. Stekly Zsuzsa alkotásaiból a béke és a nyugalom sugárzik. A zománcműves nem csak képeit, ékszereit is bemutatta a nagyközönségnek. A tárlatot Győző Eszter művészettörténész nyitotta meg.

Színek, hangulatok, érzések, amiket Stekly Zsuzsa tűzzománc képei kitűnően életre keltenek. Az alkotó már gyerekkora óta fest és a tűzzománc technika mellett kötelezte el magát. A Pécsi Művészeti Gimnázium reklámgrafikai szakán végzett, majd a Bonyhádi Zománcgyárban dolgozott. 1995-től pedig a saját műhelyében dolgozik zománcművesként. Tűzzománc képei az ország határain belül és kívül is nagy sikert aratnak.

GYŐZŐ ESZTER, művészettörténész: ,,A művészettörténészek nagyon szeretnek azon vitatkozni, hogy létezik-e olyan, hogy nőművészet. Én szeretnék afelé hajlani, hogy létezik, mert hogy ezeknek az alkotásoknak a hátterében én látok egy olyan leképeződést, hogy tulajdonképpen mindegyik művön látszik, hogy egy hölgy az alkotója.”

Az anyasággal és a családdal kapcsolatos képein is egyértelműen látszik, hogy ő maga is átélte ezeket az érzelmeket – folytatta.

GYŐZŐ ESZTER, művészettörténész: ,,A művészettörténészek azt a szót sem szeretik kiejteni, hogy valami szép, ami egy egészen érdekes dolog, hogy ha megfigyelik. Különféle körmönfont módokon képesek körülírni ezt a szót. De most a végzettségemmel ellentétben úgy érzem, hogy ezzel az egyszerű és gyönyörű szóval lehetne jellemezni ezeket az alkotásokat.”

A tűzzománc nagy lehetőségeket rejt magában, hiszen az adott témától függően többféle technikával készíthető el. Az ékszereket például sodrottan készítik, ami azt jelenti, hogy a rekeszek falát egy csavart fém drót adja. Ez egy sajátos magyar technika.

Az alkotó mindig ügyel arra, hogy a képeknek legyen mondanivalója és arra, hogy békét, illetve harmóniát sugározzanak. A kiállításon Szebeni Szilvia énekelt. Az alkotások október 14-ig megtekinthetőek.