Forradalmi filmhét a moziban

2270

Forradalmi filmhét indul vasárnap a ceglédi moziban. Minden nap 17 óra 30 perctől 1956-os témájú filmeket láthat a kamarateremben a közönség és ingyenesen. Tegnap a 6:3 avagy játszd újra Tutti című film előtt egy különleges előadást is hallhatott a közönség. Gulyás Zoltán a ceglédi és budapesti eseményekről beszélt.

Gulyás Zoltán most nem a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatójaként, hanem történelem tanárként volt a mozi vendége. Olyan történelem tanárként, aki középiskolás korában például még igen keveset, mondhatni semmit sem hallhatott az 56-os eseményekről. Érettségin sem kellett még ezt a korszakot érinteniük és a következő években sem volt túl nagy változás.

GULYÁS ZOLTÁN : „Ami érdekes, hogy főiskolán egyetemen sem nagyon nyúltak hozzá. Mi az a korosztály vagyunk, akik saját kútfőből szedték össze az egyetem után az egész történetet. És megfigyelhető az, hogy először az eseményeket szedték elő, tisztázták le, aztán néhány év múlva – 5-8 év múlva – rengeteg érzelmet vittek bele, ami addig kimaradt. És eltelt megint 5-6 év, amikor letisztult az ’56 képünk, de igazából még mind a mai napig alakul, szerencsére.”

Előadásában a budapesti és a ceglédi eseményekről és persze 1956 előzményeiről is beszélt. Majd a végkifejletről. Azokról a napokról, amikor bebizonyosodott, bármennyire is sokszínűek vagyunk, bármennyire is szeretne legtöbbször mindenki mást és mást, van az a pillanat, amikor nem számít.

GULYÁS ZOLTÁN: „Vannak olyan pillanatok a magyar történelemben, amikor mindenki egyet szeretne. Göncz Árpád mondta azt, hogy ’56 mindenkié. A reformkommunistáé, az íróé, a munkásé, a pesti srácé. Mindenkit sikerült a szabadság, a polgári átalakulás mellé állítani. Ilyen nagyon ritkán van. Ha belegondolnak, miről is beszélünk? 13 nap. Október 23-tól november 4-ig. Ebben akkor volt kettő hétvége, plusz halottak napja és mindenszentek. Nagyon nagyon gyors és komoly lefolyása volt és ez csodálatos.”

más nemzeteknek ehhez hónapokra évekre volt szüksége. Hogy a filmkészítők, írók hogyan látták ezt az időszakot, arra pedig még több példát is láthat a közönség a következő napokban. Az ingyenes forradalmi filmhét keretében november 4-ig tehát minden nap fél 6-tól ezt a témát feldolgozó filmeket láthat a közönség. A részletes programot a www.mozicegled.huoldalon megtalálják.