Megemlékezés a Gimnáziumban

2552

Az 1956 október 26-ai eseményekre emlékeztek ma a Gimnáziumban. 60 esztendővel ezelőtt ezen a napon tartották felvonulásukat a gimnazisták, amelyhez az egész város csatlakozott. Az évfordulón megkoszorúzták az eseménynek emléket állító márványtáblát, illetve a forradalmár diákok vezetőjének, Csendes Istvánnak emléktábláját.

1956-ben, október 26-án az egykori gimnazisták szervezték azt a felvonulást, a legnagyobb tüntetést Cegléd történetében, amelynek az eredménye az volt, hogy a hivatalos hatóságok elmenekültek, megalakulhatott a forradalmi bizottmány. És nem csak ők szervezték, de ők meneteltek az első sorokban. Rájuk emlékeztek idén is a gimnáziumban. És nekik mondott köszönetet az intézmény igazgatója, Gulyás Zoltán is.

GULYÁS ZOLTÁN igazgató Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium: „Köszönöm az ’56-ban gimnazista diákoknak, akik közül sokan itt vannak, hogy akkor kiálltak az elveikért, köszönöm, hogy 10 évvel ezelőtt eljöttek hozzánk és ráirányították a figyelmünket arra, hogy mi is történt itt valójában. Köszönöm az emlékzászlót, amit akkor kaptunk önöktől.”

Vannak az ember életében olyan események, amelyekről azonnal tudni lehet, hogy a történelem részévé válnak majd. Ilyen történésekből áll össze aztán majd egy közösség, egy város, egy ország történelmi emlékezete – kezdte ünnepi beszédét a polgármester. Mi ceglédiek több olyan pillanatot is a magunkénak tudhatunk, amellyel a nemzet történelem könyvébe beírtuk a nevünket – folytatta

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Az 1956-os események, mint azt tudjuk, az egész országban egyedülállóak voltak de büszkén mondhatjuk, hogy saját küzdelmünk, a ceglédi forradalom igazán egyedi volt. A gyalázatos október 25-i Parlament előtti sortűz után, amikor a vidéki nagyvárosokban már ropogtak a fegyverek, tankok szántották az utcákat, vagy amikor a szomszédos Kecskeméten repülőgépről lőtték a fegyvertelen felkelőket, akkor itt nálunk, Cegléden néhány tucat bátor, tiszta szívű  gimnazista kezdeményezésére az egész város csatlakozott a forradalomhoz.”

E napok eseményeit, előzményeit idézte fel ünnepi beszédében a gimnázium nyugalmazott igazgatója, Dr. Kürti György is.

DR. KÜRTI GYÖRGY ny. gimnáziumi igazgató: „A gimnazisták 23-án, 24-én, 25-én bejöttek a gimnáziumba, rendes tanítás már nem volt, a tanárok a rádiót hallgatták, a diákok az osztályban ültek, hallgattak, vagy éppen nem hallgattak, várták az eseményeket. 25-re a végzős diákok egy csoportja Csendes István negyedik osztályos tanuló vezetésével úgy döntött, hogy nagygyűlést kellene szervezni másnapra, amelyen kifejeznék együttérzésüket, támogatásukat a Nagy Imre kormánnyal.”

Október 26-án reggel minden diák bement a gimnáziumba és hogy mi történt ezután, azt a mostani diákok műsorban elevenítették fel. Az évfordulón az ünnepi beszédeket követően az eseménynek emléket állító márványtáblát, illetve a forradalmár diákok vezetőjének, Csendes Istvánnak az emléktábláját koszorúzták meg.