Főzőverseny és Tó Party Abonyban

1383

Tarka Borjú Főzőversenyt és Tó Partyt rendeznek augusztus 5-én Abonyban, a Mikes tó partján. Egésznap kirakodó vásár, színes, változatos programok, illetve étel, ital árusok várják a kilátogatókat. Továbbá változatos zenei palettával készültek a szervezők, idén több híres, sokak által kedvelt előadó fogadta el a település meghívását. Minderről ma sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Az eddigi évek sikereire való tekintettel idén is megrendezik Abonyban a Tarka Borjú Főzőversenyt és Tó Partyt. Az esemény kiemelt programja lesz a főzőverseny,  ami az abonyi tarka borjú legendájához köthető.

SIMON SZABINA, igazgató, Kultúra Háza: ,,Röviden így szól, hogy egy szemfüles gazda túl akart adni az egyszínű borján a vásárban, ám tudván azt, hogy a tarka borjú az sokkal kelendőbb, mint az egyszínű ezért fogta magát és átfestette az állatot. A trükk nem igazán jött be, mert hirtelen jött egy eső és lemosta az állatról a festéket, az üzlet meghiúsult, azóta hívják az az abonyiakat tarka borjúsoknak.”

A szervezők szeretnék, ha ezentúl az abonyi tarka borjús kifejezés más színben tűnne fel, ezért rendezik a főzőversenyt. A társaságok három kategóriában mérhetik össze főzőtudásukat: bográcsos ételeket, sülteket és egyéb Kinizsi korabeli ételeket kell majd készíteniük. A feltétel az, hogy marhából, vagy borjúból készült finomságok kerüljenek az asztalokra. A verseny zsűri elnöke Csányi Sándor lesz

CSÁNYI SÁNDOR, elnök, Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület: ,,Úgy gondoltam, hogy Abony a szülővárosom és valahol itt is ki kellene emelni, én azt gondolom, hogy elég jó kulturális élet működik Abonyban, de nem elég ahhoz, hogy a várost felemelje, vagy kiemelje abból, amiben most van. Tehát ismeretlen a város az országban és valamit kellene kezdeni. Nagyon sokan tervezték ezt a tarka borjút és azt mondtam valósítsuk meg.”

Csányi Sándor úgy fogalmazott: ez nem csak egy főzőverseny, ennek egész évben kell, hogy legyen éltető ereje. Turizmust kell építeni köré, mely által az egész országban híre megy a településnek. A gasztronómiai élményeken túl a rendezvényen idén olyan neves előadók lépnek fel, mint például Horváth Tamás, a SirVive, a Cozombolis Trió, a Desperado és a Lucy Zenekar. A szervezők készülnek még vízi lampionok úsztatásával és tűzijátékkal is. Este pedig retro diszkó várja a kilátogatókat.