Megújul az iskola épülete

1343

290 millió forintot nyert teljes épületenergetikai korszerűsítésre a Szent Kereszt Katolikus Iskola.  A KEHOP-os pályázat összegéből megújul a külső fal, a födém, elkészítik a lapostető szigetelését és a nyílászárókat is kicserélik. Továbbá napelemeket is elhelyeznek az intézmény tetejére és egy új biomassza kazán telepítésével a korszerű fűtési rendszer is megvalósul.

Hamarosan nagy munka kezdődik a Szent Kereszt Katolikus Iskola épületén. A több száz éves intézményt már régóta szeretnék felújítani és korszerűsíteni, most egy pályázat útján sikerülhet végre.

RAJTA LÁSZLÓ, igazgató, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola: ,,KEHOP pályázat a neve és a fenntartónk nyerte a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága. Az iskolánk az első helyen szerepelt a felkínált lehetőségek között, úgy hogy így történt a szerencsés győzelem. A pályázat az 290 millió forintról szól és az iskolát teljes egészében érinti.”

Ebből az összegből megújul a külső fal, a födém és a lapostető szigetelése is. Továbbá kicserélik a homlokzati nyílászárókat és az ,,A” és ,,B” épület tetején napelemes rendszert alakítanak ki. De korszerűsítik a fűtési rendszert is, egy biomassza kazán telepítésével. Ez a berendezés  energiatermelésre is gazdaságosan használható szerves növényi termékek és élelmiszeripari, mezőgazdasági melléktermékeket éget el. Ezek eltüzeléséből keletkező hő megújuló energiának tekinthető.

RAJTA LÁSZLÓ, igazgató, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola: ,,A tervek szerint úgy állítják be, hogy 40 és 60 %-os csökkenés fog majd látszódni a számlákon. Ez nyilván függ a téli fűtés számlától is. Ezek a tervek.”

A munkálatok idén nyáron kezdődnek, így az épület kívülről teljesen megújul majd. Természetesen van munka az intézmény belsejében is  – hangsúlyozta az igazgató. Szépen apránként haladva a termek is megszépülnek majd.