Galambkiállítás és bírálat

1291

A V-48-as Ceglédi Díszgalamb Tenyésztő Egyesület rendezett bírálattal egybekötött kiállítást a Vasutas Sportcsarnokban. Több mint 500 galambot láthattak az érdeklődők, köztük olyan különlegességeket is, mint a szibériai vagy a kaukázusi keringők.

Volt amelyik kicsit türelmetlenül, de a legtöbb galamb békésen várta a bírálókat, akik ketrecről ketrecre járva értékelték a több mint 500 madarat. 36 fajtát hozott Ceglédre az ország minden részéből érkezett 61 tenyésztő.

PÁKOZDI TIBOR elnök V-48. Díszgalamb tenyésztő Egyesület: „Tavaly nem sikerült kiállítást rendeznünk sajnos betegségek miatt, de most szép számban, megközelítőleg 500 egyedi kiállított galamb van és van 11 volier amiben nyolcas csapatok vannak. Úgy érzem, hogy egészen jó kis kiállítás lett és megint sikerült az, hogy sokféle galamb érkezett. Mert arra törekszünk, hogy minél több fajta legyen.”

A kiállítás pedig valóban nagyon színes lett. A bírálók pedig természetesen minden esetben a fajtának megfelelő szempontok alapján értékelte a galambokat. Hiszen nem mindegy, hogy melyiknek milyen sajátosságoknak kell megfelelni. Csőr, szem, toll, fej…és még számos szempontot kell figyelembe venni.

PÁKOZDI TIBOR elnök V-48. Díszgalamb tenyésztő Egyesület: „Ilyenkor minden galambnál fel van állítva a sorrend, hogy mi alapján bírálunk. A tollazatosnál az alakot, tollazatot és így sorban. Fej állás, szín…a főbb szempontokat nézzük legjobban. Természetesen ezekre figyelünk legjobban, ami nem annyira fontos, azt kicsit hanyagoljuk.”

Természetesen az elsődleges cél, hogy úgy bíráljanak, hogy azzal a tenyésztőt jó irányba vigyék. A kiállításon igazi különlegességek is várták az érdeklődőket.

PÁKOZDI TIBOR elnök V-48. Díszgalamb tenyésztő Egyesület:  „Kaukázusi, szibéria keringők ezek ritkábbak. Ezekből csak egy-két egyed van, szinte csak bemutató jelleggel. De ezek ritkább galambok. A sirálykák még amik elég színese, már a látogatók szemében. A többiek közül van, amelyik nem annyira.”

Ám nem csak galambokat láthattak a kiállításra látogatók. A gyerekek nagy örömére nyuszik is színesítették a palettát