Gazdafórumot tartottak Nyársapáton

1812

A kormányzati támogatásokról és a legújabb technológiákról hallhattak tájékoztatók a gazdák Nyársapáton. A Gazdakör meghívott előadói örömmel számoltak be róla, hogy egyre több a családi gazdaság, viszont egyre nagyobb gond a szakképzett munkaerő a mezőgazdaságban.

Az elmúlt években egyre több a családi gazdaság – hangzott el a Nyársapáti Gazdakör fórumán. A kormány új vidékfejlesztési programjának célja, hogy a mikro-kis-és közép vállalkozásokat részesítsék előnyben. Vagyis a források 80%-át az ő részükre különítették el – mondta Dr. Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

DR. VISKI JÓZSEF, agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár: ,,Tehát meg is védjük a nagyvállalkozásoktól másrészt pedig minden egyes felhívásunkban pluszpontot ért a foglalkoztatás és minden felhívásunk elsősorban a nagyobb munkaerőigényes ágazatok fejlesztésére irányul, tehát az állattenyésztési, kertészeti és az élelmiszeripari ágazatban, próbáltunk tényleg a nagyobb munkaintenzitással járó területekre pályázati forrásokat adni.”

De arról is beszélt, hogy a mezőgazdaságban a szakképzett munkaerő jelenleg hiányosságokat mutat. Továbbá másik probléma, hogy elöregedőben van a gazdatársadalom.

DR. VISKI JÓZSEF, agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár: ,,Kiemelten kezeljük a fiatal gazdákat. Egyrészt az egyes beruházásainknál a fiatal gazdáknak külön forrást biztosítunk. Tehát az idősebb társaikhoz képest versenyelőnyből indulnak, hogy megvalósíthassák fejlesztéseiket, másrészt pedig egy induló támogatással is készültünk a fiatal gazdáknak, akik eddig nagyon kis léptékben gazdálkodnak, hogy el tudják indítani a gazdaságukat.”

A fórumon a település polgármestere, a gazdakör elnöke köszöntötte a résztvevőket.

KIS MIKLÓS, polgármester, Nyársapát: ,,Az, hogy Nyársapáton kultúráról beszélgettünk, arról, hogy milyen gyümölcs és szőlőtermesztést folytassunk. És a szőlő az már a múlté, az, hogy hosszú évek óta már a klíma változás miatt szenvedünk, azt hiszem azért próbáltunk többen a kertészeti kultúrára próbáltunk fókuszálni, de a gyümölcstermesztést is próbáljuk.”

A programon – többek között – előadóként részt vett Földi László is. Az országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a gazdák munkájáért.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,2017-ben részben a fagy, részben az aszály is sújtotta a gazdákat. De azt gondolom, hogy a szakértelem, a megfelelő kemikáliák használata az segített a gazdákon és viszonylag jó termést tudtak betakarítani szántóföldi növényekből is.”

A fórumon a gazdákat érintő kérdésekről, az aktuális feladatokról, a különböző támogatásokról, pályázatokról és a legújabb technológiáról is egyeztettek.