Gazdaköri találkozót tartottak

1238

Gazdaköri találkozót tartottak Cegléden, ahol egyebek mellett megköszönték a mezőőrök hatékony munkáját is. De volt szó a szójatermesztésről és a napokban hivatalosan is elismert ceglédi nemesítésű szójáról is. Az összejövetelen a polgármester és az aljegyző is részt vett, a gazdák tőlük is kérdezhettek.

A Gazdaköri találkozón a mezőőrök munkájáról is beszéltek. Először a polgármester, Takáts László méltatta sikeresen elvégzett feladataikat.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Örömmel mondhatom és remélem, hogy ebben osztják a mi meglátásainkat, hogy a mezőőrség a hozzáfőzött reményeket a mi megítélésünk szerint beváltotta.”

A mezőőrök 2016-ban is számos bűncselekményt, szabálysértést akadályoztak meg, valamint számtalan bűnelkövetőt és szabálysértőt értek tetten egyénileg, illetve a társ szervekkel közösen. Tapasztalatok és a visszajelzések alapján jelentősen lecsökkent a szabálysértések és bűncselekmények száma a külterületen. Az aljegyző, Dr. Nagy Lajos is megköszönte a mezőőrök munkáját majd kitért a gazdák járulékfizetési kötelezettségének teljesítésére is.

DR. NAGY LAJOS, aljegyző: ,,Én is megszeretném köszönni az együttműködésüket és a befizetett járulékokat, a tavalyi járulék 91%-a befolyt, tehát azt gondolom, hogy tényleg nagyon pozitívan és fegyelmezetten állt hozzá mindenki, aki ezt megtette, aki pedig nem kérem fizesse be az elmaradt járulékot.”

Ezenkívül a gazdákat arra kérte, hogy május 31-ig mindenki jelentse be a tulajdon, vagy a földhasználattal kapcsolatos változásokat. A gazdaköri találkozón beszéltek a környék szójatermesztési lehetőségeiről. Ez azért is fontos, hiszen a napokban ismertek el, egy ceglédi nemesítésű, a Borbála névre hallgató szójafajtát, melyet Tóth Gábor fejlesztett ki.

TÓTH GÁBOR: ,,Magyarországon 56 szójafajta van elismerve és a legtöbb szójafajta az import szója, külföldről hozzuk. Ezért elkezdtünk gondolkodni rajta, hogy legyen egy magyar szójafajta és három nappal ezelőtt ismerték el Borbála nevű szójafajtánkat, ami egy étkezési szója, magas fehérjetartalommal rendelkezik és bízunk benne, hogy szép jövő előtt áll Magyarországon.”

A szója azért is egy nagyon hasznos növény, mert kitűnő fehérjeforrás – folytatta –a fehérje pedig nélkülözhetetlen tápanyag a szervezet számára.