Gyakorlatoztak a tűzoltók

1107

A helyismeret és a taktikai beavatkozások ismerete nélkül nem lehet hatékony, és gyors a tűzoltás egy-egy épületnél. A lánglovagok ezért tartanak rendszeresen gyakorlatot. Ilyenkor megismerik az épületek sajátosságait, a menekülési útvonalakat és azt is meghatározzák, egy-egy esetleges tűznél hol álljanak meg a tűzoltóautóval.

Legutóbb a tízemeletes társasházaknál gyakorlatoztak a ceglédi tűzoltók. Fontos, hogy a szakemberek helyismerettel rendelkezzenek az épülettel kapcsolatban, illetve hogy a házra vonatkozó speciális taktikai beavatkozásokat begyakorolják. Így sokkal hatékonyabbak és gyorsabbak tudnak segíteni egy esetleges tűznél.

NAGY PÉTER, mb. parancsnok, tüo.alezredes: Most a tíz emeletes épület mivoltja volt az, ami miatt odamentünk gyakorolni. Teljesen más tűzoltás taktikai beavatkozási módot igényel, egy tíz emeletes lakóépület vagy egy mozi, vagy egy kultúrház. Ezekre a különleges jellemzőkre gyakorolnak. Egy tízemeletesnél a menekülési útvonal, a közmű elzárási lehetőségek, az aktív, passzív tűzvédelmi rendszerek működése, a tűzoltói gépjárművek megtelepítése, elhelyezkedése úgy hogy ne akadályozzák később, a káreset során.

A gyakorlatok rendszeresek. Fontos, hogy bizonyos időközönként minden tűzoltó részt vegyen ezeken.

NAGY PÉTER, mb. parancsnok, tüo.alezredes: Minden szolgálati csoportnak negyedévente van egy szituációs gyakorlat. Ezen kívül még vannak helyismereti gyakorlataink, ellenőrző gyakorlataink, tehát elég széles a gyakorlataink spektruma.

A tűzoltók gyakorlati rendszerét 2006.augusztusa után szigorították meg, miután a budapesti Műszaki Egyetemnél keletkezett tűzben három tűzoltó meghalt. Az utólagos vizsgálat kiderítette, hogy ha kellő helyismerettel és taktikai beavatkozással dolgoznak, elkerülhető lett volna a tragédia.