Gyermekkorok múltban és a jelenben

1475

Az emberi élet legizgalmasabb és legtörékenyebb időszakáról a gyermekkorról tartott előadást Dr. Endrődy-Nagy Orsolya. A Ceglédi Tankerületi Központ a Szabadegyetem rendezvénysorozat keretein belül várta az ELTE egyetemi adjunktusát.

A különböző kontinenseket és időszakokat vizsgálva számtalan érdekességet találunk a gyerekneveléssel kapcsolatban– mondta Dr. Endrődy-Nagy Orsolya. De az elmondható, hogy mindegyik szokás, még ha számunkra első hallásra furcsa is azt bizonyítja, hogy a szülők a legjobbat akarták a gyermekeiknek.

DR. ENDRŐDY NAGY ORSOLYA, egyetemi adjunktus, ELTE Tanító-és Óvóképző: ,,Vegyük a szoptatós dajka intézményét, ami azt jelentette, hogy az édesanyák abban az esetben, ha nem volt megfelelő tejük, akkor odaadták valakinek a gyereküket és akár három évig nem láthatták, nem találkozhattak vele, cserébe az az édesanya a saját gyerekei mellett nevelte az ő kvázi örökbefogadott gyermeket.”

A gyermekkorról fontos beszélni, hiszen a legmeghatározóbb és legtörékenyebb időszak az ember életében – hangsúlyozta az egyetemi adjunktus.

DR. ENDRŐDY NAGY ORSOLYA, egyetemi adjunktus, ELTE Tanító-és Óvóképzé Kar: ,,Élettel teli, nagyon sok embernek vidám, de nagyon sok embernek szomorú időszak is. Fontos arról beszélni és tudatosítani magunkban, hogy mi nagyon jó helyzetben vagyunk, de még mindig vannak olyan területei a világnak, ahol a gyerekeket dolgoztatják és ez nagyon sok évszázadok probléma is volt. Becsüljük meg ezt az időszakot és vigyázzunk a gyerekeinkre.”

Endrődy-Nagy Orsolya számtalan érdekességgel készült a különböző korszakokból. De beszélt arról is, hogy milyen a gyermekkép és az oktatás Japánban. A Tankerületi Szabadegyetem következő vendége Horváth Imre lesz, aki október 16-án 18 órakor Bartók Béla a Kékszakállú herceg vára című operát fogja elemezni.