Gyertyagyújtás az emlékműnél

1148

Ma van halottak napja, de a hosszú hétvégén már több ezren keresték fel Cegléden is a temetőket. Mindenszentek és halottak napja alkalmából nem csak a ceglédiek, de a távolabb élők is hazatértek, hogy elhunyt szeretteik sírjainál emlékezzenek. De nem csak a temetőkben, a világháborús emlékműnél is fellobbantak a mécsesek lángjai. Ott csendes koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a város önkormányzata a hősi halottakra.

Már napokkal ezelőtt is a szokottnál jóval nagyobb volt a forgalom a temetőkben és azok környékén. A legtöbben azonban idén is hétvégére időzítették a csendes emlékezést. A temetőknél a polgárőrség és a rendőrség segítette a közlekedést illetve ügyelt a biztonságra . De idén is virágok és mécsesek kerültek a világháborús emlékműre is. A hősi halottakra és a háború áldozataira a város vezetői, önkormányzati képviselők, politikusok, pártok és civil szervezetek képviselői, hozzátartozók emlékeztek csendes koszorúzással és gyertyagyújtással. Azokra az emberekre emlékezünk, akik fájdalmat, űrt hagynak a szívünkben, akik hiányoznak nekünk, akik valamiképpen fontosak voltak nekünk – fogalmazott az emlékműnél Szlaukó Orsolya evangélikus lelkipásztor.   

SZLAUKÓ ORSOLYA evangélikus lelkipásztor: „Én azt hiszem, hogy az emberi élet egy nagyon rohanó élet. Nem tudunk megállni, nem tudunk elgondolkodni, minden teendő sokszor fontosabb, mint az, hogy az ember emlékezzen és egy kicsit megnyugodjon. Ez a mai nap, amikor kimondottan azokra az elhunytakra emlékezünk, akik fontosak voltak a ceglédieknek, a hősi halottak és saját halottainkra, akkor meg tudunk állni egy pillanatra mécsest gyújtani és emlékezni rájuk, mert ez ad reménységet a szívünknek.”

Rémületesen sok név van felvésve a kőre. Mindegyik névnek az a közös jellemzője, hogy a lezárás hiányzik az életükből, hiszen hősi halált haltak, egyik pillanatról a másikra elmentek közülünk valahol a távolban vagy akár itt a közelben, de nem teljesedhetett ki az életük Egy hősi áldozat lett az életük vége – kezdte megemlékezését Bereczky Örs református lelkipásztor.

BERECZKY ÖRS református lelkipásztor: „És mégis előttünk vannak, mert ott van az életük, amiben benne volt a hősi áldozat, mégis előtte volt azoknak, akik családtagok, mert bár hirtelen haltak meg, mégis az egész életútjukat látták. A személyiségüket, szeretetüket, a gondolataikat ismerték és ezt tovább lehetett vinni. Annak ellenére, hogy hirtelen meghaltak. Ezért ez lehet egy biztatás a mi életünkre is. Ha most hirtelen vége lenne mindennek, akkor is itt marad az a szeretet, ami bennük volt, az az áldás, ami már eddig benne volt az életünkben.”

Az a közösség, ami összefűz bennünket a városunkkal, mindenkivel, aki nekünk fontos. Ezért mindig, amikor a halálra emlékezünk, a halottakra emlékezünk, akkor egyben a magunk életében is megerősödünk – fogalmazott. Ezen a héten pénteken is csendes gyertyagyújtásra várják a város lakóit. November 4-én 18 órakor a Szabadság fája emlékoszlopnál a szovjet csapatok bevonulására, Nagy Imre kormányának jugoszláv követségre menekülésére emlékeznek a Református templomkertben.