Ha bejelentik, elkerülhető a bírság

1437

Egy jogszabály-módosításnak köszönhetően szankciók alkalmazása nélkül fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül fúrt vagy a nem engedély szerint üzemelő kutak. A fennmaradási engedélyt 2018. december 31-ig lehet kérelmezni a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél. Ha a kút háztartási igényeket elégít ki és legfeljebb évi 500 köbméter vizet szolgáltat talajvízből, akkor a jegyzőtől.

Az 1995-ben született vízgazdálkodási törvényt módosították tavaly. Hatályba is lépett 2016 június 4-én a módosítás. Ez a dátum azért fontos, mert ha valaki ez előtt létesített kutat engedély nélkül, akkor még egy ideig a nélkül nyújthat be fennmaradási engedély kérelmet, hogy megbírságolnák.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA jegyző: „Viszont aki 2016 június 4-e után, tehát a törvény módosításának hatályba lépését követően létesített kutat engedély nélkül – természetesen neki is fennmaradási engedélyt kell kérelmeznie – viszont neki már bírságot kell fizetnie. Tehát a törvény módosításával kvázi ez egy kiskapu, hogy szankció mentesen még aki 2016. június 4-e előtt létesített kutat engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően – ne kelljen bírságot fizetnie.”

Fontos tudni, hogy a kutak esetében a jegyző akkor ad fennmaradási engedélyt, ha a kút megfelel a jogszabály előírásainak, vagyis környezetvédelmi, vízvédelmi szempontokból rendben van. Ha a szakhatóságok – akiket igénybe kell vennie a jegyzőnek – azt mondják, hogy nem felel meg, akkor nem kaphat fennmaradási engedélyt, sőt a jegyző arról is dönthet, hogy a kutat elbontatja.

DIÓSGYŐRI GITTA jegyző: „Kérelemre indul az egész eljárás. Van egy formanyomtatvány, talán már többen találkoztak vele, interneten fenn van. Ennek az a lényege, hogy 5000 Ft-os eljárási díj illeték befizetésével indítható az eljárás, Kovács Miklós kollégám az első emeleten található a Hatósági irodánál, ő foglalkozik ezzel a területtel, tőle lehet bővebb tájékoztatást kérni, segít is a kérelem kitöltésében.”

Az egyszerű, személyes adatok mellett számos kérdés vonatkozik a kútra. Annak háztól, kerítéstől való távolságára, teljesítményére, de még arra is, ki volt a tervező.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA jegyző: „Ne ijedjen meg senki, ezek olyan adatok, amelyek nem egyszerűen beszerezhetőek, mert mondjuk egy régi házat vettek meg és azt sem tudja senki, mióta van ott kút. Akkor egyszerűen a kérelmet alá kell írni, előtte pedig ráírni a következőt: nem állnak az adatok a rendelkezésemre. Egy a lényeg, mindenképpen nyilatkozzon akkor is, ha nincsenek a birtokában ezek az adatok.”

A jegyző hatáskörébe egyébként azok a kutak tartoznak, amelyek háztartási igényeket szolgálnak ki és éves hozamuk az 500 köbméter nem haladja meg. A kérelmek 2018. december 31-ig nyújthatóak be.