Hagyományőrző disznóvágás Kocséron

1393

Hurka, kolbász, sültvér, töltött káposzta és még megannyi finomság várta a falubelieket Kocséron, a Szent István téren. Disznótort rendeztek a helybéliek, így szeretnék ezt a kiveszőben levő szokást tovább éltetni. A disznóvágásból nemcsak a nagyok, a kicsik is kivették a részüket.

A tavalyi disznóvágásnak akkora sikere volt, hogy idén mindenképp meg kellett ismételni – mondta a polgármester, Bodnár András.

BODNÁR ANDRÁS, polgármester, Kocsér: ,,Sőt a felajánlás szintén megvan, aki a következő évben fogja hozni a disznót, tehát összehozunk mindent. Közösen az egész település, megisszuk, megesszük, ami van belőle és mindenki jól érzi magát, nagyon remélem.”

A disznótorra most egy 180 kg-os állatot ajánlott fel egy vállalkozó. De a nagy nap előtt levágtak még egy hasonló súlyú jószágot, hogy mindenkinek jusson bőven belőle.

BODNÁR ANDRÁS, polgármester, Kocsér: ,,A hentesünk vért szedett össze, hogy mindenkinek jusson vér, mert egy disznóból ennyi embernek nem jutna elég vér. Tehát rákészültünk már korábban. Az általános iskolában a honismereti óra keretében itt a nagyobb gyerekeket, akiket itt látni, megbeszélték pénteken, hogy mi lesz és kijöttek megnézni élőben, hogy mi is történik itt a disznóvágáson.”

Az idei malac vágásban nemcsak a felnőttek a kisebbek is kivették a részüket. Például a böllér fia, Birkás Dániel már négy éves kora óta segít édesapjának a disznóvágásokon.

BIRKÁS DÁNIEL: ,,Jó csinálni. – Tudod, hogy milyen ételeket szoktak készíteni? – Hurka, kolbász, májas, disznósajt, abált szalonna. – Neked melyik a kedvenced? – A májas meg a kolbász.”

A kocséri hagyományőrző napon részt vett Földi László, országgyűlési képviselő is, aki nagyon örült a meghívásnak.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Tavaly is itt voltam, de tavaly akkor érkeztem, amikor már mindent megcsináltak. Most pedig mondtam a polgármesternek, hogy most eljövök reggel, mert élvezem ezt a szituációt, hogy itt van egy csomó ember, aztán befogják a disznót. Azok az élmények jönnek nekem elő, ami még gyerekkoromban volt. Hiszen volt szalmával való pörkölés, aztán fatüzelésű pörkölővel pörköltük a jószágot. Tehát nagyon élvezem mit ne mondjak és örülök, hogy itt lehetek.”

A disznóvágás közösségteremtő, jó hangulatú és várva várt esemény minden télen. A kedvcsináló kocséri disznótort ezért évente meg szeretnék hirdetni.