Újborok a terítéken

438

A borkultúrát és a helyi borászok borait szeretnék népszerűsíteni a Borsor elnevezésű különleges esttel. Idén az újborok kerültek terítékre, a környék összes jeles bortermelője elhozta a borát. A vendégek összesen 11 féle nedűt kóstolhattak meg a borvacsorán.

Borsor – ezt a címet kapta a vacsora. A szójáték utalt a borok sorára, amelyeket felszolgáltak az ételek mellé.

KOGLERNÉ HERNÁDI ÁGNES, vezető, Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár: ,,Kettős célja van, egyfelől a borkultúrának a népszerűsítése, mint helyi értéknek, az Unghváry László Borrendnek a borászai mutatják be a friss boraikat, tehát újborkóstolóról van szó.”

Már a tavalyi borvacsora is nagyon jól sikerült a több mint 100 fővel, de idén ezt sikerült felülmúlni, hiszen 114 vendéget vártak az estre.

KOGLERNÉ HERNÁDI ÁGNES: ,,Tavaly ugye egy borlovag avatás volt és idén egy meglepetéssel készül az újdonsült borlovag, énekelni fog, úgy hogy zenés borkóstolónk lesz. Egy korty bor, egy kis zene mindenféle fajtából.”

A tavalyi borsorral ellentétben idén csak a 2016-os újborokat ízlelhették meg a vendégek – mondta Kiss Attila, nagymester.

KISS ATTILA, nagymester: ,,Tizenegy bort fognak tudni megkóstolni azok, akik ellátogattak ide a mai estére. A környék összes jeles bortermelője elhozta a borát. Mindenki egy-egy borral nevezett. Az Ezerjótól a Rajnai rizlingig, Chardonnay-ig, Cserszegi fűszeresig, a Rozékig és vörösbor is van, továbbá van meggybor is és lesz egy ribizli bor is, amely vörösboron készült.”

Egyébként a szőlőtermés szempontjából egy nagy nehéz éven vagyunk túl – folytatta a nagymester.

KISS ATTILA, nagymester: ,,Tavasszal fagy volt, nyáron jégeső, borzalmas hideg volt. Szeptember volt a legmelegebb, hiszen két héten keresztül melegebb volt akkor, mint egész nyáron bármikor. Ettől függetlenül sikerült  megőrizni a szőlőket és ha nem is egy kiemelkedően jó év lesz, de egy jó évet tudhatunk magunk mögött. Köszönhető annak, hogy azért nagyon figyeltünk a növényvédelemre és igazából szép szőlőket tudtunk betakarítani.”

A borkóstolókon mindig kiderül, hogy megtalálják-e a fogyasztók a számításaikat. A jó hangulatú borvacsora legfőbb célja, hogy a térség boraira és borászaira irányítsa a figyelmet.