Hamarosan itt az influenza szezon

521

Hamarosan itt az influenza szezon, amire nem árt felkészülni. Ha betartunk bizonyos higiéniai szempontokat és a vírusra fokozottan veszélyeztetettek beadatják a védőoltást jó eséllyel megelőzhető a betegség – mondta Dr. Kőházi Anikó, belgyógyász szakorvos.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az influenza az erős lehűléssel érkezik és egészen addig elhúzódik, amíg tart a hideg. Bár még nagy fagyok nincsenek, mégis érdemes időben felkészülni a vírus terjedésére – hangsúlyozta Dr. Kőházi Anikó.

DR. KŐHÁZI ANIKÓ, belgyógyász szakorvos: ,,A megelőzés nagyon fontos, ilyenkor mindig elmondom a legegyszerűbb dolgokat, amire mindig figyelni kell. A higiéniás szabályok betartást, kézmosás nagyon gyakori kézmosás, amikor az arcunkhoz nyúlunk, amikor a zsebkendőbe kifújjuk az orrunkat, amikor tüsszentünk, rakjuk szánk elé a kezünket, ugyanazt a zsebkendőt sokáig ne használjuk, mert bizony ez a vírus, ahogy megjön a fagy, a lehűlés a tárgyakon akár 12-18 óráig életképes marad ez a vírus.”

De azt is fontos tudni, hogyan különböztethetjük meg az influenzát az egyéb meghűléses megbetegedésektől.

DR. KŐHÁZI ANIKÓ, belgyógyász szakorvos: ,,Míg egy sima megfázás az embernek az állapota fokozatosan romlik, egy kicsit levertté válik, egy kicsit gyengébb, orrfolyás, köhögés, tüsszögés jön, míg az influenza nem ilyen. Az influenza hirtelen jön, nagyon magas lázzal 39, akár 40 fokos lázzal és nagyfokú levertséggel jár. Ritkábban szokott társulni hozzá köhögés, tüsszögés, általában inkább ez a hirtelen kezdődő izomfájdalom és a magas láz jellemzi.”

Az influenzával járó magas lázat csökkenteni kell, erre jók a különböző láz-és fájdalomcsillapító gyógyszerek. Továbbá fontos ilyenkor a bőséges folyadékfogyasztás és az, hogy a beteg sokat pihenjen. Ha valaki nem fekszi ki a betegséget nagyobb az esélye a szövődményekre, melyek akár súlyosak is lehetnek. Az influenza megelőzése nem csak a higiéniás szempontok betartásával, hanem védőoltással is történhet.

DR. KŐHÁZI ANIKÓ, belgyógyász szakorvos: ,,A védőoltásra főleg az idősebbkorosztálynak, 60 éven felülieknek, egyéb betegséggel rendelkezőknek például szívbeteg, légzőszervi betegséggel rendelkezőknek, mert bizony hogy ha náluk kialakul egy 39-40 fokos láz az bizony szívbetegséget, szívritmus zavart és komolyabb problémákat is okozhat.”

Az oltás beadása javasolt még az egészségügyi és köznevelési intézményekben dolgozóknak, számukra térítésmentesen biztosított a vakcina.