Hamarosan levendulaszüret!

1223

Hamarosan virágzik a levendula. Cegléden, a Dinnyéshalomban található egy hektáros ligetbe idén is várják azokat, akik saját maguk szeretnének szüretelni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy mikor lesz a Szedd magad akció, de a tervek szerint június 5 és 15 közötti időpontban várják majd a vendégeket-tudtuk meg a tulajdonos, Kovács Józseftől.

Gyönyörű, ápolt, rendezett Kovács József egy hektáros levendulaligete a Dinnyéshalomban.  A keskeny, hosszúkás és szürkésfehér levelekkel rendelkező levendula kékes-lila virágokat hoz, amely csodás látványt nyújt és nem kevésbé különleges illatot áraszt. A szeszélyes időjárás a növényre is hatással volt, így azt most még nem lehet pontosan tudni mikor lesz szüret, de hogy lesz, az egészen biztos.

KOVÁCS JÓZSEF, termelő: Egy hónappal később kezdődött minden. Ez a levendulán is érződik és nem meri az ember biztonsággal kijelenteni ahogyan szoktuk, hogy június 5 és 15 között, lehet hogy pici eltolódás lesz a kezdetekben, de valahol ezen időpont környékén lesz a szüret.

A Szedd magad akcióra az elmúlt években is nagyon sokat érkeztek. Nem csak Ceglédről, és a környékről, a Dunántúlról és távolabbi helyekről is. A ceglédi levendulás ugyanis az ország tíz legszebb levendulása között van.

KOVÁCS JÓZSEF, termelő: Mi az egyik legjobb fajtát választottuk ki a sok közül. Mert a levendulába többszáz fajta van. Ha csak két csoportra akarjuk osztani akkor valódi levendula, francia és angol levendula.  Mi a Hidcode Blue nevű termesztjük nagy sikerrel, ami nem érzékeny annyira a fagyra.

A levendulaszüreten az első szedett csokor ingyenes lesz, de különböző, levendula termékeket is vásárolhatnak majd a vendégek. A gyönyörű birtok egyébként számos más programot is tartogat.

KOVÁCS JÓZSEF, termelő: A legbeváltabb a családi nap lett. A környező településekről is iskolák, óvodák jönnek, és szülők, nevelők, gyerekek együtt vannak itt az erdőben. Főznek, jól érzik magukat, játszanak és vidámak.

A családi nap mellett környezetvédelmi órákat is lehet tartani a füves-fás területen, van erdei tornapálya és mezítlábas park is. A gyönyörű környezet pedig esküvői és egyéb fotózásokhoz is kiváló helyszín.