Használt pelenka, tévé, pet palack

1176

Még három hónapja sincs, hogy kitakarította a Várvag Kft a Köztes utca környékén lévő illegális szemétlerakót, máris majdnem ugyanannyi szemét van. Több tonnányi. A legváltozatosabbak ráadásul. A használt pelenkától a televízióig minden megtalálható. Van olyan hely is, ahol konkrétan látszik egy ösvény, ahol a szemetet hordják a területre.

A város egyik legszebb területe lehetne, vagy legalábbis sok zöldfelületet várná az ott lakókat…ám leginkább a szemét tarkítja a virágok helyett. Pedig igyekeznek tisztán tartani a Várvag szakemberei, csak a baj az, hogy átmeneti csak a siker – mondta a város főkertésze.

HERVAI GERGŐ főkertész, Várvag Kft: „Május hónapban a Kékkő utca, Köztes utca, Szüret utca környékén 7,8 tonna szemetet szállítottunk el. Ez mind illegális hulladéklerakás, tehát sajnálattal tapasztaljuk, hogy hiába van heti hulladékszállítás, az itt élők egy részének valószínűleg nincsen edényzete sem, amibe gyűjtse és szerződése sem, így nagyon sokszor kint találjuk az önkormányzati területeken és a közterületeken az illegális szemetet. Itt mindenféle vegyes kommunális hulladékkal találkozunk, műszaki cikkekkel, tévékkel, mindenféle háztartási hulladékkal.”

Nyomon követni pedig szinte lehetetlen, honnan jön a szemét. Kivéve, amikor gyakorlatilag egy konkrét ösvény mutatja, merről jöttek.

HERVAI GERGŐ főkertész, Várvag Kft: „Szinte lehetetlen, mert valamikor éjszaka csinálják, kihordják, vagy esetleg más területekről szállítják ide és csak kidobálják az út mellé.”

Vannak jó példák is azonban, az Ugyeri területen csökkent az illegális lerakás…viszont itt a város pont ellenkező oldalán sajnos még mindig elég gyakori. Még három hónapja sincs, hogy kitakarította a Várvag Kft a Köztes utca környékén lévő illegális szemétlerakót, máris majdnem ugyanannyi szemét van. Több tonnányi.

HERVAI GERGŐ főkertész, Várvag Kft: „Ezt a hivatalos hulladéklerakó átveszi a várostól, de ez nagyon nagy költséget ró az önkormányzatra, hiszen 15 Ft + áfa / kiló a kommunális hulladék átvételének költsége és ha ezt beszorozzuk, ez elég tetemes összeget jelent.”

Igyekeznek mindent megtenni, a mezőőrök is próbálnak figyelni a területre, de sajnos napi 24 órában nem állhat ott senki. Ezért csak bízni tudnak abban, hogy talán megszűnik az illegális szemétlerakás.