Teszedd akció – újra

1129

Cegléd idén is csatlakozik a „Teszedd” elnevezésű országos akcióhoz. A város parkjaiban, utcáiban és a külterületeken  a remények szerint újra többbszáz önkéntes szedi majd össze a mások által eldobált vagy nagy mennyiségben illegálisan elhelyezett hulladékot. A mozgalomban a korábbi években  ceglédi diákok és több civil szervezet is részt vett. Az akciónak nem csak az a célja, hogy megtisztítsák a várost, hanem hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre.

Idén is megrendezik Magyarország legnagyobb önkéntes akcióját, a TeSzedd!2017 című hulladékgyűjtő kampányt, amely a környezetvédelem erősítését szolgálja. A programra, amely szeptemberben lesz, már elindult a jelentkezés, az érdeklődők a www.teszedd.hu oldalon regisztrálhatnak.  És természetesen részt vesz benne Cegléd városa is.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Évek óta mindig részt veszünk az országos meghívásnak megfelelően. Mindig tavasszal volt eddig a Föld napja környékén a Teszedd akció, de most az idén őszre tették át. Szeptember 15-én, pénteken délután szeretnénk egy nagy összefogást a városban élőktől kérni és 23 ponton gyülekezünk majd. Ezt meghirdetjük majd újságban és tévében is. És szeretnénk kérni, hogy akinek ideje és kedve van, jöjjenek el ezekre a pontokra és gyűjtsük közösen a szemetet.”

De aki úgy gondolja, hogy a saját környezetét szeretné szebbé tenni, azért is köszönet jár  – fogalmazott az alpolgármester.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Minden évben egyre és egyre több ember csatlakozott ehhez a felhíváshoz. Főként diákokat mozgósítunk, ennek pedagógiai célja is van, hogy az a gyermek, aki egyszer  valaki után összeszedi a szemetet, talán legközelebb meggondolja és nem dobja el. De a munkahelyek dolgozói is kiveszik a részüket. Az idei évben a polgármesteri hivatal minden dolgozója péntek délután itt marad velünk és segíteni fog a szemét összeszedésében.”

Nem feltétlenül a belvárosra szeretnének koncentrálni – mondta Hegedűs Ágota. De természetesen bárhol bárki gyűjti a szemetet, köszönettel veszik. A gyülekező pontos egyébként a következők: Gubody park, Kölcsey tér, Fűtőház utcai keresz, Béke tér – Imregi rendezvényház előtt, Bede, Akácos utca – Csengeri utca sarok,  Akácos utca – Csengeri utca sarok, Örkényi út – Gerje híd, Ugyer Iskola dűlő, Aldi Parkoló,  Malomtó szél – CVSE sarok (Tesco, Külső-Budai úti játszótér Cegléd Kis Erdő, Szőkehalom – Törteli úti kiserdő. Az akcióról tartott sajtótájékoztatón az illetékes államtitkár azt is elmondta: a középiskolások, a számukra kötelezően előírt 50 óra közösségi szolgálatot a TeSzedd mozgalomban való részvétellel is teljesíthetik.