Hat csapat készített hurkát

806

Ki készíti a legízletesebb hurkát?-erre a kérdésre keresték a választ a hétvégén Csemőben. A Faluvédő-és Szépítő Egyesület már évek óta jó hangulatú disznóvágásra várja a helyieket. Idén hat csapat indult, természetesen mindegyikük másképpen készítette a hurkát. Volt, aki a köményre, volt aki a májas töltelékre esküdött.

Idén új helyszínre várták a hurkatöltő csapatokat. Az egyik csemői, autentikus falusi ház tulajdonosa volt a vendéglátó. Az udvaron készült az abalé, a töltetékek. Ahány család, annyi hurka. Mindenki másképpen szereti készíteni, a ház asszonya elárulta szerinte mitől jó a hurka.

SZŐKÉNÉ KLÁRA: A jó hurka olyan, hogy bőven legyen benne alapanyag. Kevés a rizs, több a hús. Szalonna,, meg minden, hogy jó kövér legyen.

Nem mindegy hogyan készül az abalé, a rizs, és ugyanilyen fontos persze a fűszerezés is. Van, aki köményt tesz a töltelékbe, míg más az erőspaprikára vagy éppen a májra esküszik.

MAROSI MIHÁLY, elnök, Faluvédő-és Szépítő Egyesület: Van, aki például a májas hurkára esküszik, van aki nem tudja elképzelni hogy májat tesz bele. Vagy van, aki erősebben fűszerez, például a majorannával. Mindig elmondják, ha idegen emberekkel zsűriztetünk, hogy majorannát tegyünk többet bele, van aki meg nem szereti.

A Faluvédő-és Szépítő Egyesület évről évre jónéhány hagyományőrző programot szervez. A hurkatöltő verseny mind közül az egyik legkedvesebb-mondta az elnök.

MAROSI MIHÁLY, elnök, Faluvédő-és Szépítő Egyesület. Hat csapat van és kapunk az állami gazdaságtól belsőséget, és abból csináljuk,tehát így anyagilag nem terheli meg a tagokat sem, ugyanakkor pedig mindenki azt mondja, hogy én tudom a legjobb hurkát csinálni.

A jó hangulatú házi versenyen természetesen mindenki győztes volt, hiszen ha másképpen is, de nagyon ízletes hurkák készültek. A tervek szerint a hurkatöltő programot jövőre is megtartják.