Hentesbolt nyílt Tápiószőlősön

1816

Újabb mérföldkőhöz ért egy önellátásra törekvő település. Tápiószőlősön megnyílt az Önkormányzat saját hentesboltja. A húsok a Start munkaprogram keretében két évvel ezelőtt létrehozott helyi sertéstelepről érkeznek a boltba. A lakosok így mindig friss húst tudnak vásárolni és tudják, hogy honnan, milyen körülmények között nőnek fel ezek az állatok – mondta a polgármester, Dr. Szoboszlay Árpád.

Színhúsok, füstöltek, baromfihús és marhahúsból is válogathatnak azok, akik betérnek a nemrég nyitott tápiószőlősi húsboltba. A szebbnél szebb húsok mind a helyi sertéstelepről származnak. Hogy hogyan jutott idáig az önellátás ékes példáját bizonyító település arról a polgármester, Dr. Szoboszlay Árpád beszélt. Még 2015 tavaszán kezdődött minden.

DR. SZOBOSZLAY ÁRPÁD, polgármester, Tápiószőlős: ,,Egy dohányszárítót, meg egy vegyszer raktárt vettünk meg 250 ezer forintért. Utána ezt Start Munkaprogram keretében közfoglalkoztatottakkal sertés óllá alakítottuk át, ezt követően, vettünk 5,3 hektárt ól és a vegyszer raktár körül és elkezdtük a sertéstelepünk kialakítását.”

A megvásárolt területeket a közfoglalkoztatottak segítségével rendbe tették, majd saját terményekkel kezdték el a sertések táplálását.  Ez még csak a kezdet, hiszen a település tavaly pályázatot nyert egy húsfeldolgozó üzem kialakítására is, ami még jobban megkönnyíti majd a húsok feldolgozását.

DR. SZOBOSZLAY ÁRPÁD, polgármester, Tápiószőlős          05:49 – 06:03

Ha minden jól megy, még az idén elkészül a húsfeldolgozó vágóhíd is és ennek egyik eleme, ez a helyi bolt, ahol a már a saját nevelésű, hizlalású sertéseinket tudjuk árulni.

Ha elkészül a vágóhíd a sertéstelepet is szeretnék bővíteni – tette hozzá a polgármester. Évente 5000 sertést szeretnének levágni és feldolgozni. A nemrég megnyílt húsbolt egyelőre csütörtökön, pénteken és szombaton van nyitva.

DR. SZOBOSZLAY ÁRPÁD, polgármester, Tápiószőlős          06:25 – 06:42

Éppen az Állategészségügytől voltak itt ellenőrizni, és tisztának, rendezettnek találták a körülményeket. Friss húst kapnak, friss árut kapnak, illetve tudják, hogy hol, milyen körülmények között nőnek fel a sertések, így minden adott, ahhoz, hogy megfeleljen a lakosságnak.

Ez nagy könnyebbség a helyi lakosok számára is, hiszen nem kell más településre utazni a friss húsért.