Hogyan védekezzünk a betörők ellen – előadás a Baptista Gyülekezeti Házban.

1140

A lakásbetörésekről és a különböző bűnmegelőzési módszerekről tartott előadást tegnap a Baptista Gyülekezeti Házban Kiss Edit rendőr százados. A prevenciós sorozat még a nyáron indult és fő célja, hogy felhívja az emberek figyelmét saját otthonuk védelmére.

Biztonsági ék és lakat, viszonylag kicsi eszközök, de annál hatékonyabb megoldást jelenthetnek a betörők elleni védelemben – hangsúlyozta Kiss Edit rendőr százados, aki tegnap a Baptista Gyülekezeti Házban tartott előadást.

KISS EDIT, r.százados, Ceglédi Rendőrkapitányság: ,,Azt tapasztaltam, hogy igazából ezt senki nem akarja komolyan venni addig a pontig, ameddig ez meg nem történik és ez utána a sértetti oldalról is óriási traumát okoz. Ezért is szervezünk lakossági fórumokat a közelgő adventre levő tekintettel is, mert sokan el is utaznak az ünnepekre. Megváltoztak az ünnepi szokásaink, ezért nagyon sokan elmennek erre a 3-4 napra, üresen marad a lakás.”

Az üres lakás pedig könnyen a betörők célpontjává válik. Ezért is kezdték el még nyáron a prevenciós előadássorozatot, amin keresztül bemutatják a lakosságnak, hogyan védhetik meg otthonukat a betörőktől. A rendőr százados beszélt a biztonsági ajtóékről is.

KISS EDIT, r.százados, Ceglédi Rendőrkapitányság: ,,Belülről behelyezzük az ajtóhoz, kitámasztjuk vele, bekapcsoljuk és ahogy nyomás érzékelést észlel, azaz, ha az ajtót rányitják, akkor már szól is. ez egy csendesebb riasztása, ennél csak hangosabban jelez. Lehet rajta állítani rajta, ez 1500-2000 forint közötti árban van.”

Az ajtó ék hasznos lehet olyan családi házaknál, ahol a hátsó ajtónál már annyira nem biztonságos a zár, de lehet bejárati ajtóhoz is tenni. Továbbá beszélt arról is, hogy mi a teendő ha arra ébredünk betörtek lakásunkba.

KISS EDIT, r.százados, Ceglédi Rendőrkapitányság: ,,Azonnal értesíteni kell a rendőrséget, vagy a 112-es segélyhívó számon, vagy az ismert 107-es hívószámon, be kell jelenteni azt, hogy idegen személy van a házban. Nem szabad a betörővel semmilyen szinten konfrontálódni.”

A bejárati ajtóhoz érdemes egy komolyabb zárat felszereltetni. Ilyen például a heveder zár, aminél elsődleges szempont, hogy a falba legyen rögzítve, hiszen így tölti be biztonsági szerepét.