Holnap Szakmák Éjszakája!

1073

Idén is várják a felső tagozatos általános iskolásokat és szüleiket a Szakmák Éjszakáján. Péntek este hat órától három iskola képzésével lehet megismerkedni, a pedagógusok, oktatók minden kérdésre válaszolnak. A diákok kipróbálhatják az egyes munkafolyamatokat. Újdonság, hogy a Bem iskolában autóvezető szimulátor is várja a tanulókat.

Három iskola: az Unghváry László Kereskedelmi, a Bem József Műszaki, valamint a Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola is kinyitja kapuit péntek este hat órától a felső tagozatos általános iskolások és szüleik előtt. Teszik mindezt azért, hogy bemutassák milyen képzéseket kínálnak. A diákok átfogó képet kaphatnak arról egy-egy szakmának milyen szépségei vannak, mit jelent a gyakorlatban például a gépi forgácsolónak vagy esztergályosnak lenni. A hiányszakmákra különös hangsúlyt fektetnek.

BUNCSÁK GÁBOR, főigazgató, Ceglédi Szakképzési Centrum: Hagyományosan fontos az Unghváryban a szakács, a cukrász, az eladó, ugyanígy fontos a Bem-ben a heggesztő, a szerkezetlakatos, és sorolhatnám a különböző ipari szakképesítéseket, de nagyon fontos, hogy újításként az eddigiektől eltérően autóvezető szimulátor és tankamion is lesz a Szakmák Éjszakája rendezvény során.

A diákok a pedagógusoktól minden kérdésükre választ kaphatnak, és a programba az iskolák mellett a cégek is bakapcsolódnak. Az üzemlátogatások során egyes munkafolyamatot is kipróbálhatnak.

BUNCSÁK GÁBOR, főigazgató, Ceglédi Szakképzési Centrum: Asztalosipari cégekről, CNC eszterga gépeket alkalmazó heggesztő cégekről, tehát fémipari cégekről van szó, hagyományosan gasztronómiával foglalkozó cégek is segítenek nekünk, úgyhogy elég széles itt is a paletta.

A szervezők úgy remélik, elindulhat egy folyamat, aminek eredményeként egyre több fiatal választ szakmát. Ideális esetben olyat, amire kereslet van.

BUNCSÁK GÁBOR, főigazgató, Ceglédi Szakképzési Centrum: A beiskolázási számaink csökkenését ha minden jól megy, sikerült megállítani. Ez már egy nagyon fontos eredmény, hiszen a csökkenő gyereklétszám mellett ha stagnálunk, akkor azt egyfajta növekedésként is felfoghatjuk, de reméljük hogy nem itt állunk meg, és szeptemberben még nagyobb létszámmal tudjuk a diákjainkat fogadni.

A Szakmák éjszakájának részletes programját megtalálhatják a ceglédi szakképzési centrum weboldalán, de mai háttér magazinunkban is hallhatnak bővebben a holnapi eseményről.