Indiai szempárok

1177

Indiai emberekről készült, különleges portrékból nyílt kiállítás a Ceglédi Galériában. Sallai László fotóművész azért látogatott el a távoli országba, hogy megmutassa az ott élő emberek szemében rejlő titkokat – hangzott el a tárlat megnyitó ünnepségén.

Sötét, kifejező, már-már hipnotikus szempárok. Az indiai emberek különleges tekintetét nézhetik meg az érdeklődők a Ceglédi Galériában. Sallai László fotóművész 2016 őszén látogatott el a távoli dél-ázsiai országba.

KOZMA ATTILÁNÉ, galériavezető: ,,Ott azonban nem a megszokott turista látványosságokat kereste fel, nem az épületeket fotózta, nem a megszokott turista útvonalat járta be, hanem letért a kitaposott ösvényről és apró falvakba, sikátorokba, piactereken fotózta az indiai embereket. Kuriózum ez a most nyíló kiállítás a tekintetben, hogy színes portrékat láthatunk, hiszen aki ismeri Sallai László munkásságát jól tudja, hogy ő alapvetően fekete fehér portrékat készít.”

Most azonban úgy gondolta az alkotó, hogy India sokszínűségét, azt a rengeteg impulzust, amit ott átélt a színes portrék közvetítik a legjobban. A különleges kiállítást Tamasi Tamás újságíró nyitotta meg.

TAMASI TAMÁS, újságíró: ,,A szakma különféle díjakkal honorálta felkészültségét, Nekünk most nagy szerencsénk van, hiszen ki sem kell tennünk a lábunkat a városból itt találkozhatunk indiai emberekkel.”

A képeken látható nők és férfiak méltó képviselői a távoli világnak – folytatta. Ez a tárlat leginkább a szemekről szól, arról, amit ezek a tekintetek kifejeznek.

TAMASI TAMÁS, újságíró: ,,Jön egy turista a világ távoli szegletéből, talán nem is tudják pontosan, hogy honnan néhány szóval, taglejtéssel arra kéri őket, hogy álljanak a fényképezőgépe lencséje elé. Ők teljes bizalommal eleget tesznek ennek a kérésnek.”

A kiállítás június 15-ig megtekinthető a Ceglédi Galériában.