Író-olvasó találkozó a Könyvtárban

1194

Rendhagyó irodalomórán vehettek részt ceglédi középiskolások a Városi Könyvtárban. Csender Levente, József Attila- díjas író mutatta be az fiataloknak legújabb novellakötetét. Az Örök utca című könyv arra keresi a választ, hogy az ember képes-e átlépni saját árnyékán, le tud-e zárni bizonyos korszakokat és mik azok az érzések, értékek, terhek, amelyeket örökre magával visz.

Szinte minden ceglédi középiskolából érkeztek diákok a Városi Könyvtár író-olvasó találkozójára. A rendhagyó irodalomóra kapcsolódott a Magyar Széppróza Napjához-mondta köszöntőjében az intézmény igazgatója, Kabdebó-Ladik Lívia.

KABDEBÓ-LADIK LÍVIA, igazgató, Városi Könyvtár: Ez február 18-a, de egészen február 12-től 20-ig folyamatosan zajlanak országszerte író-olvasó találkozók, ennek az apropóján.

A ceglédi találkozóra Csender Levente, József Attila-díjas írót hívták meg, akik legújabb novellakötetét, az Örök utca-t mutatta be a diákoknak. Az alkotó három-négyévente jelentkezik új könyvvel, mint mondta: nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos számára. Az író mesélt erdélyi gyermekkoráról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, arról a korszakról, amikor szülőföldjén még a napi élelmiszer beszerzése is szinte mindenkinek gondot jelentett. Az erdélyi, nehéz gyermekévek mai napig nagy hatással vannak író munkásságára.  Műveiben leginkább a nehéz sorsú, nehéz élethelyzetben lévő emberekről, vívódásaikról, döntéseikről ír. Az Örök utca című kötet is ilyen hangvételű.

CSENDER LEVENTE, József Attila-díjas író: Azt a kérdést feszegetem, hogy mennyire tudok önmagamon túllépni és a hőseim is mennyire tudnak kilépni saját magukból. Mennyire tudnak bizonyos korokat, korszakokat lezárni, mi az amit az ember visz örökre magával.

Csender Levente novellái értékes gondolatokat fogalmaznak meg. Az Örök utcában sincsenek jó vagy rossz, szerethető vagy ellenszenves karakterek, az író nem ítélkezik senki felett.

CSENDER LEVENTE, József Attila-díjas író: Ferdinandi György kollégám mondta magáról, hogy ő az útpadkára szorult életek krónikása. Tehát hogy valahogy én is azt az útpadkára szorult életeket szeretem megírni, ezek az izgalmasak. A boldogságról, a sikeremberekről nem nagyon tudok írni, az nem az én világom, az nem az én világom.

Csender Levente a találkozón fel is olvasott legújabb novellakötetéből és azt is elárulta, hogy már dolgozik legújabb művén, ami egy meseregény lesz.