Ittas vezetés miatt állt bíróság elé, ittasan érkezett a tárgyalásra

704

Felfüggesztett fogház büntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki korábbi ittas vezetése miatt tárgyalására ittasan és autóval érkezett. A férfi tárgyalását el is kellett napolni. Ő azonban beszállt az autójába és elhajtott. Újra igazoltatták és szondáztatták a rendőrök, így egy nappal később újra bíróság elé állt a férfi.

A férfit egyszer már 2014-ben bíróság elé állították. Akkor is ittas vezetés miatt. Pénzbüntetést kapott és 10 hónapra eltiltották a jármű vezetéstől. Majd ugyanez a férfi idén szeptember 20-án újra ittasan vezetett, a rendőrök előállították, jogosítványát elvették. A tárgyalást október 26-ra tűzték ki. A férfi azonban erre a tárgyalásra autóval és ittasan érkezett. A tárgyalást elnapolták. A férfi távozott.

DR. HAZAFI HILDEGÁRD bíró: „Ezt követően a vádlott ittas állapotban újra beült a gépjárművébe, hiszen a bíróságra is – vallomásra szerint ittasan és gépjárművel érkezett – és így kívánt távozni a bíróság épületétől. A rendőrök intézkedés alá vonták a közelben, ahol újra légalkohol mérés történt vele szemben, ami kimutatta azt, hogy a bűncselekményi határértéket több mint kétszeresen meghaladó mértékű volt az ittassága.”

A férfit a rendőrség őrizetbe vette és másnap már onnan vezették elő a tárgyalásra. Az ügyészség arra kérte a bíróságot, vegye figyelembe a súlyosbító tényezőket.

DR. JAKABFI ILONA vezető-helyettes ügyész: „A bíróság a konkrét cselekmény tárgyi súlyát mérlegelve vegye figyelembe azt is, hogy mindkét esetben forgalmas útszakaszon és délelőtti, déli órákban vezette a gépjárművet. A forgalmas útszakasz a város központját érinti, számtalan közintézmény található a környéken.”

Az esetből az is kiderült, hogy nem volt visszatartó ereje a korábbi büntetésnek.

DR. HAZAFI HILDEGÁRD: „A fokozatosság elvére is figyelemmel a halmazati bűncselekmények miatt szabadságvesztés büntetés kiszabása szükséges és indokolt. Mint már mondottam, a korábbi pénzbüntetésnek nem volt visszatartó ereje a terhelttel szemben, hiszen újra több alkalommal is elkövette az ittas vezetés vétségét”

Ezért a bíróság végül 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki, ezt 3 évre felfüggesztve. Valamint több mint 300 ezer  forint pénzbüntetést kell fizetnie a férfinak, akit három évre el is tiltották a jármű vezetéstől.