Ittas vezetőket állítottak bíróság elé

1660

A Ceglédi Járási Ügyészség egy nap alatt 20 ittas járművezetőt állított gyorsított eljárásban a Ceglédi Járásbíróság elé. Négy bíró tartott párhuzamosan tárgyalásokat. Összesen 2,6 millió forintnyi pénzbüntetést kaptak a vádlottak és több hónapos illetve több éves eltiltásokról is döntött a bíróság.

Áprilisban és májusban Cegléden és környékén ugrásszerűen megnőtt a járműveket ittasan vezetők száma. Ezért a Ceglédi Rendőrkapitányság fokozott közúti ellenőrzést tartott, ahol számos ittas vezetőt értek tetten

DR. GULYÁS MÁRIA bíró, Ceglédi Járási Bíróság: „Nagyon sok az ittas vezetés a mi területünkön és évek óta így van ez. A rendőrség egyébként nem csak kampányszerűen, időnként ellenőrzi ezt, hanem folyamatosan és ennek ellenére úgy tűnik, még mindig nem értették meg az emberek, hogy nem lehet ittasan vezetni.”

A gyanúsítottak az elmúlt hónapokban ittasan vezettek Cegléd, Albertirsa, Törtel, Abony  Újszilvás és Csemő utcáin. Vezettek személygépkocsit, kisteherautót, mezőgazdasági vontatót. A Ceglédi Rendőrkapitányság dinamikus nyomozásait követően a Ceglédi Járási Ügyészség egy napra szervezte a bíróság elé állításokat: Gyorsított eljárásban 20 férfit állítottak bíróság elé.  Ez a férfi segédmotorral közlekedett. Ittasan és jogosítvány nélkül. Ráadásul már korábban is követett el szabálysértéseket.

DR. GULYÁS MÁRIA bíró, Ceglédi Járási Bíróság: „Igaz, hogy segédmotorkerékpárral közlekedni az a tömegénél és a sebességénél fogva nem jelent akkora veszélyt, mintha egy kamiont vezetett volna, de bizony segédmotorkerékpárral is lehet olyan balesetet okozni, amikor nem a vétkes fél, hanem akárki más, aki az úton közlekedik balesetet szenved vagy megsérül. A gyakorlat is ezt mutatja, hogy általában azok szoktam megsérülni, akik teljesen ártatlanok, csak éppen ott mentek az úton.”

Ezt a férfit a bíróság 260 ezer forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezte valamint  1 év 2 hónapra eltiltotta a járművezetéstől. A kampányszerű bíróság elé állítás eredményes volt. A Ceglédi Járásbíróság 4 bírája tartott párhuzamosan tárgyalásokat. A bírák 16 ittasan vezető vádlottat 100.000,- forinttól 300.000,- forintig terjedő összegben, összesítve 2,6 millió forint pénzbüntetésre ítéltek. A vádlottakat 6 hónaptól 7 évig terjedő időre eltiltották a járművezetéstől. Két bűnügy vádlottját a bíróság 1 év végrehajtandó börtönbüntetésre, két férfit felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt. Az ítéletekből 16 jogerős.